Mainos
Mainos

Tutkimus: Tankojuopoille sattuu onnettomuuksia tiedettyä enemmän

Humalassa pyöräileville niin kutsutuille tankojuopoille sattuu onnettomuuksia huomattavasti tiedettyä enemmän, selviää Liikenneturvan tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin pyöräilyonnettomuuksia potilastietojen kautta. Siinä selvisi, että kaikista sairaalahoitoa vaatineista onnettomuuksista joka kolmannessa oli mukana alkoholi.

- Jos kolmannes pyöräilijöiden yksittäisonnettomuuksista sattuu humalassa, on se iso luku koko Suomen tasolla, sanoo toinen tutkimuksen tekijöistä Noora Airaksinen.

Tutkimuksen onnettomuuksista vain yhdeksän prosenttia löytyi virallisista tieliikennetilastoista. Ero selittyy sillä, että virallisiin tilastoihin kirjataan kaikki poliisin tietoon tulleet onnettomuudet. Jos pyöräilijä loukkaa itsensä kaatumalla yksin, jää onnettomuus usein kirjaamatta virallisiin tilastoihin.

Kahden vuoden tutkimusjakso

Airaksinen ja Peter Lüthe seurasivat tutkimuksessaan kahden vuoden ajan Pohjois-Kymen sairaalan päivystykseen pyöräilytapaturman vuoksi hoitoon tulleista potilaista. Tutkimuksen ajanjakso oli 1.6.2004-31.5.2006

Tutkimuksen aikana Pohjois-Kymen sairaalan erikoissairaanhoidossa hoidettiin 217 pyöräilijää. Heistä 31 prosenttia oli tullessa humalassa, ja valtaosalla humalatila oli vahva eli yli 1,2 promillea.

Selvänä pyöräilleisiin verrattuna tankojuopoille sattui enemmän onnettomuuksi yksin. Sen lisäksi tankojuopot saivat onnettomuuksissa kaksi kertaa niin usein pään vamman kuin selvänä pyöräilleet.

- Päävammalle altistavia tekijöitä ovat huomattava humalatila, 15-34 vuoden ikä ja pyöräily ilman kypärää. Etenkin humalassa pyöräilevältä kypärä jää useimmiten laittamatta, Airaksinen sanoo.

Moni hyväksyy tankojuoppouden

Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallupin tekemässä tutkimuksessa selvisi, että suomalaiset suhtautuvat humalassa pyöräilyyn suhteellisen sallivasti. Yli 40 prosenttia internetpaneeliin vastaajista piti humalassa pyöräilyä hyväksyttävänä.

TNS Gallupin marras-joulukuussa 2012 tekemään internetpaneeliin vastasi 1584 henkilöä, joista lähes 80 prosenttia oli autoilijoita.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot