Mainos
Mainos

Tutkimus toi selvyyttä syöpäsolujen leviämiseen

Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet rinnan kasvaimista uuden mekanismin, jolla syöpäsolut pääsevät leviämään ympäröivään kudokseen. Löydöksestä saattaa olla hyötyä rintasyövän hoidon kehittämisessä.

Rintasyöpä saa alkunsa maitorauhasen rauhasrakkuloista ja tiehyistä. Sairauden alkuvaiheessa syöpä rajoittuu maitorauhasen niin sanottuihin epiteelirakenteisiin. Näitä solumuutoksia on yleisesti terveilläkin naisilla.

Kun sairaus etenee pahanlaatuiseksi syöväksi, epiteelirakenne hajoaa ja syöpäsolut tunkeutuvat ympäröivään kudokseen muodostaen etäpesäkkeitä.

Tutkijoiden mukaan tämä onnistuu, jos erään tietyn geenin toiminta on jostain syystä estynyt. Tällöin syöpäsolujen pinnalla oleva entsyymi alkaa toimia hallitsemattomasti ja pilkkoo tyvikalvon, joka pitää epiteelirakenteita koossa.

Tutkijoiden mukaan pelkkä epiteelirakenteen vaurioituminen ei riitä pahanlaatuisen kasvaimen syntyyn, mutta selvästi edistää sitä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme