Mainos
Mainos

Tutkimus tukee ruokohelpin viljelyä energiaksi

Tutkimuksen mukaan nykyinen energiakasvituki ei kuitenkaan kannusta riittävään ruokohelpin viljelyyn.

Ruokohelpin viljely energian tuotantoon lisää tutkimuksen mukaan viljelijöiden tuloja sekä vähentää fossiilisten polttoaineiden päästöjä ja ravinteiden huuhtoumista vesistöihin.

Ruokohelpi korvaa lisäksi päästökaupan piiriin kuuluvaa turvetta sähkön ja lämmön tuotannossa. Monivuotisen ruokohelpin viljelyssä käytetään vähemmän lannoitetta kuin rehuohrassa tai -kaurassa, joten vesistölle haitalliset ravinnepäästöt vähenevät. Ravinnepäästöt ovat kasvipeitteisyyden ja alhaisen lannoitemäärän vuoksi keskimäärin 40 prosenttia pienemmät kuin rehukauralla.

Helsingin yliopiston taloustieteen laitos ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitos (MTT) selvittivät, onko ruokohelpin viljely kannattavaa, kun otetaan huomioon myös tuotannon ympäristövaikutukset. Tutkimuksen mukaan nykyinen energiakasvituki ei kannusta riittävään ruokohelpin viljelyyn.

Päästöoikeuskauppa ohjaa kiinnostusta

EU:n päästöoikeuskauppa on lisännyt sähköntuottajien kiinnostusta pelloilla viljeltävien energiakasvien, kuten ruokohelpin hyödyntämiseen energian tuotannossa.

EU:n päästöoikeuskauppa edellyttää, että sähköntuottajat hankkivat turpeen poltosta syntyviä hiilidioksidipäästöjä vastaavan määrän päästöoikeuksia. Voimalat voivat tutkimuksen mukaan säästää päästökauppakustannuksissa korvaamalla turvetta ruokohelpillä.

Viljelijät ovat puolestaan kiinnostuneita ruokohelpistä, koska sen kysyntä on voimistunut. Lisäksi sen tuotantokustannukset ovat viljoja alhaisemmat. EU myöntää tukea energiakasvien viljelyyn.

Energiakasvituki ei kannusta tarpeeksi

Tutkimuksen mukaan nykyinen energiakasvituki ei kannusta riittävään ruokohelpin viljelyyn. Keskisadot, viljelypinta-ala ja ilmastohyödyt jäävät liian alhaisiksi.

Ruokohelpin viljelyä edistävistä toimista tuotantotuki osoittautui tutkimuksessa selvästi tehokkaammaksi ohjauskeinoksi kuin pinta-alaa perustuva tuki.

Tuotantoon sidottu tuki lisää viljelypinta-alaa, nostaa satotasoja ja kannustaa myös ruokohelpin korjuutekniikan kehittämiseen, tutkimuksessa arvioidaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme