Mainos
Mainos

Tutkimus: Tupakka ja alkoholi maistuvat varusmiehille

Varusmiespalvelus muuttaa tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten miesten elintapoja sekä hyvään että huonoon suuntaan.

Tupakoijille armeija-aika on käänne huonompaan, sillä sauhuttelu lisääntyy varusmiespalvelun aikana. Sen sijaan ruokailutottumukset muuttuvat palveluksen alussa terveellisemmiksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Pilvikki Absetz.

- Ensimmäiset kahdeksan viikkoa kestävän peruskoulutuskauden aikana perusruokailu muuttuu terveellisemmäksi ja ateriointi säännöllistyy. Samalla lisääntyy monien terveellisten, erityisesti kuitupitoisten ruoka-aineiden kuten kasvisten käyttö, Absetz sanoo.

Makeisten ja leivonnaisten kulutus kuitenkin lisääntyy varsinkin varusmiespalvelun alussa.

- Makeisten kulutus kasvaa aluksi, mutta se vähenee kuuteen kuukauteen mennessä lähes siviilin tasolle.

Varjopuolena on on myös tupakkatuotteiden kulutuksen kasvu.

- Tupakoijilta menee enemmän savukkeita päivässä ja satunnaispolttajat tupakoivat säännöllisemmin. Nuuskaaminen puolestaan lisääntyy niiden keskuudessa, jotka eivät aiemmin ole nuuskanneet. Kuuden kuukauden kohdalla noin neljännes varusmiehistä käyttää nuuskaa säännöllisesti tai satunnaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että nikotiiniriippuvuus mitä ilmeisimmin lisääntyy varusmiesten keskuudessa.

Myös humalajuomisen yleistyminen, vaikka iltalomien lyhennys onkin arkisin hillinnyt alkoholin riskikäyttöä.

- Todella humalaan juominen lisääntyy, mutta tätä tapahtuu ilmeisesti lomilla. Vapaaillat ovat sen verran lyhyitä, että siellä ei tosi humalaan juomista oikein ehdikään harrastaa. Lomalla se sen sijaan lisääntyy, erityisesti vähemmän koulutettujen miesten osalta, Absent kertoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot