Mainos

Tutkimus: Työ koetaan rasittavaksi ja oma jaksaminen epäilyttää

Moni suomalainen kokee työnsä henkisesti rasittavaksi, työkykynsä heikentyneeksi tai ei usko jaksavansa työskennellä vanhuuseläkeikään saakka.

Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansallisesti edustavasta Alueellinen terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta.

Neljännes 20–54-vuotiaista suomalaisista uskoo, että ei todennäköisesti jaksa työskennellä vanhuuseläkeikään saakka. Työkykynsä heikentyneeksi kokee lähes viidennes samassa ikäryhmässä.

Tutkimuksen mukaan lähes puolet 20–54-vuotiaista kokee työnsä henkisesti vähintään melko rasittavaksi. Fyysisesti vähintään melko rasittavaksi työnsä kokee puolestaan vajaa kolmannes 20–54-vuotiaista.

SAK:n päällikkö: Asioiden pitäisi olla paremmin

SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila pitää yllä olevia tutkimustuloksia huolestuttavan kuuloisina.

– Voidaan varmaan todeta heti, että asiat eivät ole missään tapauksessa niin hyvin kuin pitäisi olla, hän kommentoi.

Antilan mukaan työpaikoilla työkykyä ja jaksamista syövät niin työn kuormittavuuteen, ihmisten kohteluun kuin ihmisten välisiin sosiaalisiin suhteisiinkin liittyvät seikat.

– Ei esimerkiksi riitä, että työstä tehdään entistä mielekkäämpää, jos se on liian taakoittavaa tai toisin päin, Antila sanoo.

Yhdeksi isoksi koetuksi ongelmakohdaksi työelämässä hän nostaa johtamisen.

– Jos ihmisiä arvostetaan ja heidät otetaan vakavasti, tämän seurauksena ihmisten hyvinvointi työpaikalla monesti paranee. Esimerkiksi toimistoympyröissä tämä voi olla hyvin tärkeä juttu.

Antila sanoo olevansa vakavasti huolissaan siitä, että työelämän parantaminen unohdetaan taloudellisen taantuman varjolla.

– Jos asioihin ei puututa ajoissa, syödään tulevaisuus pois.

Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen tarkoitus on tarjota kunnille mahdollisuudet seurata väestönsä hyvinvointia ja terveyttä väestöryhmittäin. Tutkimus aloitettiin vuonna 2010 osissa Suomea, ja nykyään se on valtakunnallinen ja jatkuva. Jutussa mainitut tutkimuksen tuoreimmat tulokset ovat keväältä 2013.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot