Mainos
Mainos

Tutkimus: Työ voi sairastuttaa nivelreumaan

Kostea, vetoinen ja pölyinen työympäristö voi tuoreen tutkimuksen mukaan altistaa nivelreumalle.

Riskialttiita työpaikkoja on esimerkiksi kaivoksissa, kuljetusalalla, pesuloissa, postissa sekä maa-, metsä- ja puutarhataloudessa. Lisäksi nivelreumalle herkistävä työ on usein fyysisesti raskasta ja sisältää yksipuolisia liikkeitä.

Nivelreumaan sairastuminen vaikeuttaa työssä jatkamista

Nivelreuma on Suomessa kansantauti. Noin 1 700 aikuista sairastuu nivelreumaan vuosittain. Työikäisiä nivelreumaa sairastavia on noin 35 000. Yli puolet sairastuneista on joutunut kokonaan luopumaan työstään.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija, dosentti Riitta-Sisko Koskela toivookin, että erityisesti työterveyshuollossa hyödynnettäisiin tutkimuksen tuloksia.

– Jos pysyisimme ennakoimaan taudin puhkeamista, pystyisimme esimerkiksi työtehtäviä järjestämällä säästymään sairastumisilta.

Nivelreuma ei ole perinnöllinen tauti, mutta alttius nivelreumaan periytyy. Sen tarkkaa syytä ei tiedetä, joskin on huomattu, että ympäristötekijöillä ja muun muassa tulehduksilla on suuri merkitys taudin puhkeamisessa.

– Lisäksi tupakka on itsenäinen nivelreuman riskitekijä, ja ainakin tupakointi kannattaisi lopettaa heti.

Naiset ovat miehiä alttiimpia sairastumaan nivelreumaan

Nivelreumaa sairastetaan eniten Koillis-Suomessa, Kainuussa ja Etelä-Savossa. Myös Etelä- ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Pohjanmaan sairastuvuusluvut ovat korkeita. Naiset sairastivat nivelreumaa enemmän kuin miehet – maan koillis- ja luoteisosissa jopa kaksi kertaa enemmän.

Myös kylmä ja kostea asuinympäristö voi vaikuttaa alttiuteen sairastua nivelreumaan. Hankalia asuinpaikkoja nivelreumaisen kannalta ovat muun muassa merenranta-alueet.

Osa alueellisista eroista selittyy elinkeinorakenteella.

– Maataloudessa nivelreuman esiintyminen liittyi karjatalouteen, mutta ei viljan viljelyyn. Lypsykarjataloudessa muun muassa heinä ja karjan aiheuttamat ammoniakki- ja metaanipäästöt voivat altistaa nivelreumalle.

Työterveyslaitoksen, Helsingin yliopiston ja Kansaneläkelaitoksen tutkimus on ensimmäinen suomalaistutkimus, jossa on selvitetty nivelreuman esiintyvyyttä ammattiryhmittäin ja työssä esiintyvien altisteiden vaikutusta nivelreuman syntyyn.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme