Mainos

Tutkimus: Ulkomaalaisten osaaminen jää hyödyntämättä työelämässä

Suomalaisyritykset eivät tuoreen tutkimuksen mukaan osaa hyödyntää ulkomaalaisten työosaamista.Tutkimuksen tehneen kauppatieteiden tohtorin mukaan ulkomaalaisista työntekijöistä olisi hyötyä etenkin yrityksille, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille.

Suomalaiset työnantajat eivät tuoreen tutkimuksen mukaan osaa hyödyntää ulkomaalaistaustaisten työnhakijoiden osaamista. Työnantajien mielestä ulkomaalaiset eivät tuo uusia asiakkaita tai auta liiketoiminnan kehittämisessä.

Koska ulkomaalaiset eivät useinkaan tee koulutustaan vastaavaa työtä, heidän osaamisensa ei tule esiin. Ulkomaalaiset tarvitsevatkin usein suomalaista verkostoa tullakseen valituiksi. Työllistymistä edistää myös palkkauksesta vastaavan henkilökohtainen kansainvälinen kokemus ja se, että yritys on kansainvälinen.

Tutkimuksen tehnyt kauppatieteiden tohtori Minna Söderqvist muistuttaa, että ulkomaalaisten ryhmään kuuluu toisaalta sosiaalisin perustein Suomeen otettuja pakolaisia ja toisaalta korkean tason asiantuntijoita. Tähän saakka työllistymistä on tutkittu lähinnä maahanmuuttajien näkökulmasta.

Pk-yritykset mahdollisuus

Söderqvistin mukaan ulkomaalaisista työntekijöistä olisi hyötyä etenkin pk-yrityksille, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille. Vaikka 98 prosenttia suomalaisista yrityksistä lasketaan kuuluvaksi pk-kokoluokkaan, ulkomaalaiset hyödyntävät nihkeästi tätä mahdollisuutta. Tutkimuksen mukaan kolme neljästä työnantajasta ei ole koskaan saanut työhakemusta ulkomaalaiselta.

Söderqvist suosittelee, että verkostoitumisen lisäksi ulkomaalaistaustaiset ottaisivat selvää suomalaisesta työkulttuurista ja valmistautuisivat paremmin todistamaan kykynsä jo työhaastattelussa. Työnantajia ja esimiehiä Söderqvist muistuttaa siitä, että ulkomaalaisen erilainen tausta pitää ottaa huomioon sekä haastattelussa, perehdyttämisessä että sitouttamisessa.

Helsingin liiketalouden ammattikoulu Helia selvitti ulkomaalaisten työhönottoa ja työskentelyä opetusministeriön toimeksiannosta haastattelemalla työnantajia eri puolilla Suomea.

Tutkimusta varten lähetettiin kyselylomake 2000 työnantajalle, joista 635 vastasi kyselyyn.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot