Mainos
Mainos

Tutkimus: Unihäiriöillä yhteys selkäsairauteen

Unihäiriöt voivat aiheuttaa selkäkipua monella tavalla. Unihäiriö saattaa madaltaa kipukynnystä, estää lihaksia rentoutumasta unen aikana tai lisätä tulehdusvälittäjäaineiden määrää.

Työterveyslaitoksen tutkimus osoittaa, että unihäiriöitä potevilla on hyvin nukkuviin verrattuna kaksinkertainen riski joutua selän kipeytymisen vuoksi sairaalahoitoon.

Tutkimuksen mukaan riski kasvaa, jos ihmisellä on usein nukahtamisvaikeuksia tai useita yöllisiä heräämisiä ja painajaisia. Tuloksia eriteltäessä otettiin huomioon mm. ruumiillinen työ, tupakointi, ylipaino, stressi ja aiemmat selkäsairaudet.

Unihäiriöt voivat aiheuttaa selkäkipua monella tavalla. Unihäiriö saattaa madaltaa kipukynnystä, estää lihaksia rentoutumasta unen aikana tai lisätä tulehdusvälittäjäaineiden määrää. Selkäkivusta ja unenpuutteesta voi tulla noidankehä, ja sen vuoksi molempien vaivojen hoitaminen on tärkeää kroonistumisen estämiseksi.

Tutkimuksessa oli mukana 902 teollisuuden työntekijää ja toimihenkilöä, joiden sairaalakäyntejä seurattiin vuosien 1973-2000 välillä. Hoitotietoja saatiin Stakesin ylläpitämästä hoitoilmoitusrekisteristä.

Runsas kolmaosa suomalaisista kärsii univaikeuksista ainakin kerran viikossa. Unihäiriöillä on todettu olevan yhteys myös sepelvaltimotautiin, aikuisiän diabetekseen ja tapaturmiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme