Mainos
Mainos

Tutkimus: Valtuutettujen oma etu vaikuttaa kuntaliitoksiin

Kuntaliitosten solmimiseen vaikuttavat voimakkaasti paikallispolitiikka ja kunnanvaltuutettujen henkilökohtaiset syyt, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen julkaiseman tutkimuksen mukaan kuntaliitoksen syntyyn vaikuttaa esimerkiksi se, miten liitos muuttaisi kunnanvaltuutettujen omaa poliittista uraa ja siviilityöuraa.

Jos esimerkiksi liitosta pohtivassa valtuustossa on paljon päätoimenaan oman kuntansa palveluksessa työskenteleviä henkilöitä, liitoksia solmitaan todennäköisemmin kuin sellaisissa valtuustoissa, joissa kuntatyöntekijöitä on vähemmän. Havainnon voi selittää se, että liitoksen toteutuessa nämä valtuutetut saavat viiden vuoden irtisanomissuojan omalle päätoimelleen.

VATT:n tutkijat kysyvätkin, onko järkevää jättää kuntaliitosten tekeminen kuntien vastuulle vai pitäisikö valtion toimia vielä aktiivisemmin kuntaliitosten muodostamisessa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot