Mainos
Mainos

Tutkimus: Verinäyte paljastaa riskin kuolla viiden vuoden kuluessa

Verinäyte paljastaa tuoreen tutkimuksen mukaan riskin kuolla seuraavan viiden vuoden aikana.

Suomalaiset ja virolaiset tutkijat ovat tunnistaneet ihmisen aineenvaihduntaan liittyviä aineita, joiden määrä veressä kertoo riskistä kuolla viiden vuoden sisällä, mihin tahansa sairauteen.

Noin 17 000 suomalaisen ja virolaisen koehenkilön verinäytteestä määritettiin yli sadan erilaisen aineenvaihduntatuotteen määrä.

Tutkimuksessa huomattiin selkeä yhteys neljän eri aineenvaihduntatuotteen ja viiden vuoden seuranta-ajan aikana tapahtuneiden kuolintapausten välillä.

- Erityisen mielenkiintoisen löydöksestä tekee se, että nämä merkkiaineet yhdistyvät hyvin erilaisiin kuolinsyihin, kuten syöpään ja sydän-ja verisuonitauteihin. Vaikuttaisikin siis siltä, että ne kertovat jotakin elimistön yleisestä pahoinvoinnista, sanoo dosentti Johannes Kettunen Helsingin yliopistosta.

Kettunen sanoo, että aihe vaatii runsaasti lisätutkimusta ennen kuin löydökset voidaan siirtää käytännön lääketyöhön.

- Uskomme, että tulevaisuudessa näitä tuloksia hyödyntämällä voidaan tunnistaa korkean kuolleisuusriskin henkilöitä ajoissa, ja näin ohjata heidät asianmukaiseen hoitoon, hän sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme