Mainos
Mainos

Tutkimusalus Aranda palasi Itämereltä

Tutkimustulosten mukaan levien kevätkukinta on alentanut pintaveden ravinteita.

Merentutkimuslaitoksen tutkimusalus Aranda on palannut Turkuun viikon kestäneeltä tutkimusmatkaltaan pohjoiselta Itämereltä ja Pohjanlahdelta. Tutkimustulosten mukaan levien kevätkukinta on parhaillaan käynnissä pohjoisella Itämerellä ja Selkämerellä, jonka seurauksena pintaveden ravinnepitoisuudet ovat alhaisia.

Päättyneellä tutkimusmatkalla kerättiin sedimenttinäytteitä ja selvitettiin fosforin eri esiintymismuotoja. Näytteiden laboratoriomääritykset tehdään Merentutkimuslaitoksen laboratorioissa. Tuloksia niistä odotetaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Matkan aikana myös tutkittiin Itämeren tilaa vesimassan ravinne- ja happipitoisuuksien osalta. Käynnissä oleva kevätkukinta kuluttaa parhaillaan pintaveden ravinteita pohjoisella Itämerellä ja Selkämerellä.

Pintaveden ravinnepitoisuudet ovat alempia kuin Arandan tammikuun seurantamatkalla havaitut arvot. Muilta osin ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia pohjoisen Itämeren ja Pohjanlahden tilassa.

Geologian tutkimuskeskuksen tutkijat osallistuivat matkaan keräten tietoja luotaamalla merenpohjan topografiasta ja kerrostumista. Lisäksi otettiin sedimenttinäytesarjoja pitkän aikavälin ympäristömuutostutkimuksia varten.

Arandan matkalle osallistui tutkijoita myös Turun ja Helsingin yliopistosta sekä Ranskan geologisesta tutkimuskeskuksesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot