Mainos
Mainos

Tutkimusryhmä: Puutiaisaivokuumeen riskialueet esiin hirvien avulla

Puutiaisaivokuumeen riskiä voitaisiin ennustaa hirvien verinäytteistä, ehdottaa tutkimusryhmä. 

Helsingin yliopiston poikkitieteellinen tutkimusryhmä ja Luonnonvarakeskus (Luke) löysivät tutkimuksessaan suomalaisilta hirvieläimiltä vasta-aineita verestä puutiaisaivokuumevirusta vastaan. Eläimet olivat pääosin peräisin alueilta, joilla puutiaisaivokuumetta on todettu myös ihmisillä.  

Tutkijat keräsivät metsästäjien kanssa vuosina 2008–2009 yli tuhat hirvieläinnäytettä koko Suomesta. 

 – Yhdeksällä hirvellä ja yhdellä valkohäntäkauriilla todettiin vasta-aineita puutiaisaivokuumevirusta vastaan. Vasta-ainepositiiviset eläimet olivat peräisin alueilta, joilla puutiaisaivokuumetta on todettu myös ihmisillä. Yksi vasta-ainepositiivinen hirvi löytyi Kainuusta, jossa puutiaisaivokuumetapauksia ei ole todettu ihmisillä, kertovat tutkijat Elina Tonteri ja Pikka Jokelainen

Tutkijaryhmän mukaan hirvieläinnäytteiden tutkimista voitaisiin hyödyntää puutiaisaivokuumeviruksen esiintymisen seurannassa ja riskialueiden ennustamisessa. 

Artikkeli tutkimuksesta on julkaistu Parasites and Vectors -tiedejulkaisussa. 

Puutiaisaivokuumevirus kiertää luonnossa puutiaisissa ja niiden isännissä, ja voi tarttua ihmiseen puutiaisen pureman välityksellä tai infektoituneen eläimen maidosta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme