Mainos
Mainos

Tutkimusryhmältä ehdotus: Jatkossa työnhakijalle osallisuutta edistäviä toimia

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä ehdottaa jatkovalmisteluun uutta osallistavan sosiaaliturvan mallia, osallistumistuloa.

Malliin sisältyisi työnhaun ohella sosiaalityöntekijän kanssa sovittavia työllisyyttä tai osallisuutta edistäviä toimia.  

Osallistumistulo korvaisi pitkään työmarkkinatukea saavien työmarkkinatuen.

Kohderyhmään kuuluva työtön voisi esimerkiksi sopia sosiaalityöntekijän kanssa oman tapansa osallistua. Mallissa olisi myös velvoitteita, mutta seurantajärjestelmä olisi kevyt ja perustuisi lähtökohtaisesti luottamukseen.   

Tutkimusryhmä kartoitti vaihtoehtoisia osallistavan sosiaaliturvan malleja Saksan, Tanskan ja Hollannin esimerkkien pohjalta. Osallistumistulo oli neljäs malli, joka pohjautui erityisesti Hollannin kokemuksiin.

Ryhmä esittää, että osallistumistuloa voitaisiin kokeilla ensin esimerkiksi tietyillä alueilla tai sosiaalipalvelutoimistoissa.

Osallistavan sosiaaliturvan pohtiminen on osa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelman kärkihankkeita, joilla pyritään purkamaan työn vastaanottamisen kannustinloukkuja ja alentamaan rakenteellista työttömyyttä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme