Mainos
Mainos

Tutkintaryhmä: Professori Tuomilehdon tutkimuksissa vilppiä

Tuomilehdon johtamaa diabetestutkimusta pidetään kansanterveydellisesti tärkeänä ja kansainvälisesti korkeatasoisena.

Kansanterveyslaitoksen asettama tutkintaryhmä katsoo, että professori Jaakko Tuomilehdon tutkimushankkeissa Kansanterveyslaitoksella on loukattu hyvää tieteellistä käytäntöä. Tuomilehdon vilpillinen toiminta ei ole kuitenkaan vaarantanut tutkittavien terveyttä tai aiheuttanut heille fyysistä haittaa.

Tutkintaryhmän mielestä virheellisten tietojen esittämistä määrärahahakemuksissa, raporteissa ja julkaisuissa on tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeissa määriteltyä vilppiä. Hyvän tieteellisen käytännön loukkauksena tutkintaryhmä pitää myös toisen tutkijan työn vaikeuttamista. Tuomilehdon virheellisesti esittämä tieto kirjallisista suostumuksista ei ole vaikuttanut varsinaisiin tutkimustuloksiin.

Kansanterveyslaitos pohtii syksyn aikana, mihin toimiin se ryhtyy hyvän tutkimustavan varmistamiseksi Tuomilehdon edelleen jatkuvissa tutkimuksissa. Tuomilehdon johtamaa diabetestutkimusta pidetään kansanterveydellisesti tärkeänä ja kansainvälisesti korkeatasoisena.

Epäilyjä Tuomilehdon työtä kohtaan esitettiin viime vuonna, ja tutkintaryhmä ryhtyi selvittämään asiaa tämän vuoden tammikuussa professori Amos Pasternakin johdolla.

Tutkimuksia rahoittanut Suomen Akatemia ilmoitti suhtautuvansa erittäin vakavasti rikkomuksiin, jotka loukkaavat hyvää tieteellistä käytäntöä. Akatemialta rahoitusta saavien tutkijoiden on noudatettava ehdottomasti sekä Tutkimuseettisen neuvottelukunnan että Akatemian omia ohjeita, todetaan Akatemian kannanotossa.

Tuomilehto on toiminut Suomen Akatemian akatemiaprofessorina viisi vuotta. Elokuun alusta lukien hän on ollut Helsingin yliopiston palveluksessa.

Diabetestutkija: Tekevälle sattuu

Professori Jaakko Tuomilehto myöntää, että kaikki diabetesprojektin asiakirjat eivät olleet ajan tasalla. Tutkija ei pidä tehtyjä virheitä kuitenkaan pahoina.

-Nämä ovat asioita, joita tekevälle sattuu.

Tuomilehdon mukaan soppaa ovat olleet hämmentämässä "jotkut ilkeämieliset työtoverit".

-Olen pyrkinyt korjaamaan asiakirjojen puutteita itse, mutta sitten jotkut ilkeämieliset ovat vaatineet siitä virallisen tutkinnan.

Tuomilehdon mukaan diabetestutkimuksiin osallistuneet ihmiset ovat varmasti tienneet, missä ovat mukana, vaikkeivät olekaan antaneet muodollista kirjallista suostumusta. Hän muistuttaa, että laki on vaatinut kirjallista suostumusta vasta varsin vähän aikaa.

Tuomilehto ei usko jupakan haittaavan nykyistä työtään Helsingin yliopistossa.

(STT-MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme