Mainos
Mainos

Tutkintavankiloiden määrä nousussa

Lisäyksellä torjutaan yliasutusta. Miehille tarkoitettuja tutkintavankiloita on lokakuusta alkaen kaikissa aluevankiloissa, naisille tutkintavankiloita on kaikkialla muualla paitsi Kaakkois-Suomessa.

Tutkintavankiloita on pian aiempaa enemmän. Oikeusministeriön asetuksen mukaan tutkintavankeja voidaan sijoittaa ensi kuun alusta lähtien 14:ään eri vankilaan, kun tähän asti sijoituspaikkoja on ollut 10.

Lainsäädäntöneuvos Ulla Mohell sanoo, että lisäyksellä pyritään tasoittamaan vankien määrää eri vankiloissa ja välttämään näin yliasutusta. Tarkoituksena on, että uusiin tutkintavankiloihin sijoitetaan pääasiassa muutoksenhakukäsittelyä odottavia eli käräjäoikeuden päätöksen jo saaneita vankeja, joiden jutut odottavat hovi- tai korkeimman oikeuden ratkaisua.

Ministeriön asetuksen mukaan tutkintavankiloina voivat vastaisuudessa toimia uusina Riihimäen, Konnunsuon, Sukevan ja Pelson vankilat. Lisäksi tutkintavankeja vastaanottavat Jokelan, Vantaan, Hämeenlinnan, Vaasan, Kylmäkosken, Turun, Mikkelin, Kuopion, Pyhäselän ja Oulun vankilat.

Lokakuussa voimaan tulevassa vankilaorganisaatiouudistuksessa Suomen nykyisistä vankiloista muodostetaan viisi aluevankilaa. Ne koostuvat sijoittajayksiköstä ja erityyppisistä vankiloista.

Miehille tarkoitettuja tutkintavankiloita on lokakuusta alkaen kaikissa aluevankiloissa. Naisten tutkintavankiloita on kaikkialla muualla paitsi Kaakkois-Suomessa.

Tutkintavanki on rikoksesta epäilty, jonka tuomioistuin on päättänyt vangita esitutkinnan ja oikeudenkäynnin ajaksi. Vangitsemispäätöksen jälkeen vangittu on viipymättä vietävä tuomioistuinta lähimpänä sijaitsevaan tutkintavankilaan tai erityisestä syystä muuhun tutkintavankilaan.

Lain mukaan tutkintavanki on sijoitettava pääsääntöisesti eri vankilaan tai eri osastolle kuin rangaistusta suorittavat vangit.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot