Mainos
Mainos

Tuulilasinpesunesteiden metanoli saa pään särkemään

Tuulilasin pesunesteissä oleva metanoli voi aiheuttaa autossa istuville päänsärkyä. Työterveyslaitoksen mielestä tuulilasinpesunesteiden metanolipitoisuutta pitäisi alentaa.

Esimerkiksi takseissa metanolille voivat altistua sekä kuljettaja että asiakkaat. Tuulilasinpesunesteessä käytettävä metanoli pääsee autoon sisälle ilmastoinnin kautta.

Työterveyslaitoksen mukaan jäänestoon voi käyttää muita turvallisempia aineita.

Metanoli on myrkyllinen aine, joka vaikuttaa keskushermostoon. Tutkijat selvittävät yhä, vaikuttaako metanoli raskauteen. Metanolin haju on mieto, minkä takia sitä ei huomaa kovin helposti. Lisäksi se imeytyy ihon läpi varsin tehokkaasti.

Työterveyslaitos ja maahantuojat ovat selvittäneet yhdessä metanolin turvallista käyttöä. Suomeen tuodaan vuosittain 150 000 tonnia metanolia, ja suuri osa siitä käytetään kemiallisten tuotteiden valmistukseen.

Työhygieenikko Sanni Uuksulaisen mukaan metanolille altistutaan yleensä teollisuudessa. Metanolille voi altistua esimerkiksi jätevesiputkiston kunnostustöissä ja liuottimia käytettäessä.

Työterveyslaitoksen mukaan oikeilla riskienhallintakeinoilla altistumisen saa tasolle, jossa ei ole vaaraa. Keinoina ovat työjärjestelyt, tehokas ilmanvaihto ja henkilökohtaiset suojaimet.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme