Mainos
Mainos

Tuulivoimaa kaksituhatta megawattia vuonna 2020

Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja Jari Ihonen kertoo, että parina viime vuotena on tapahtunut tuulivoiman suhteen perustavanlaatuinen asennemuutos läpi poliittisen- ja virkamieskentän.

-Nyt näyttää oikeastaan erittäin hyvältä kaikki asiat. Lähiaikoina tulee käsittelyyn energia- ja ilmastostrategia, jossa ennakkotitojen mukaan tuulivoiman osuudeksi kaavaillaan kahta tuhatta megawattia vuoteen 2020 mennessä, hän sanoo.

Ihonen on tyytyväinen kahteen tuhanteen megawattiin, vaikka yhdistyksessä toivottiin kolmea tuhatta.

Tällä hetkellä on useita projekteja, jotka lähtevät toteutumaan budjettirahoituksessa luvatun investointituen turvin.

Suomessa tuulivoimaa on nyt 130 megawattia, mikä on vain 0,3 prosenttia Suomessa kulutettavasta sähköstä. Määrä riittää kymmenentuhannen sähkölämmitteisen omakotitalon kulutukseen.

Tekniikan tohtori Jari Ihonen muistuttaa, että tavallinen kuluttaja voi muuttaa sähkösopimuksensa tuulivoimalla tuotettuun vihreään sähköön.

Enemmistö rakentaisi lisää tuulivoimaa

Enemmistö suomalaisista rakentaisi lisää tuulivoimaloita ja bioenergialaitoksia.

Ydinvoiman ja vesivoimaloiden lisärakentaminen ei sen sijaan saa samanlaista kannatusta, selviää keskustalaisen Verkkoapilan TNS Gallupilla teettämästä kyselystä.

Tuulivoiman ja bioenergialaitosten lisärakentamista kannattaa kumpaakin useampi kuin kuusi kymmenestä suomalaisesta. Uusia ydinvoimaloita haluaisi kuitenkin vain 38 prosenttia vastanneista.

Vesivoimaloita ja tekoaltaita rakentaisi joka kolmas ja turpeen käyttöä lisäisi joka viides vastanneista.

Joka viides hyväksyy ruuan polttoaineena

Lisäksi viidennes suomalaisista hyväksyy ruoan käytön biopolttoaineena, kertoo Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen teettämä kysely.

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan vain 22 prosenttia suomalaisista pitää uusiutuvia energianlähteitä kuten biopolttoaineita hyvänä asiana, jos niiden valmistamiseen käytetään viljaa tai muuta syötävää.

Kumpaankin kyselyyn vastasi reilut tuhat suomalaista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme