Mainos
Mainos

Tuulivoimaloiden haittoja tutkinut erikoislääkäri: ”Infraäänten terveyshaitoista ei ole näyttöä, stressiä voi aiheutua”

Asiantuntijan mukaan tuulivoimaloiden infraäänillä ei ole todettu olevan terveydellistä haittaa. Kielteinen suhtautuminen voimaloihin voi kuitenkin aiheuttaa stressiä, joka saattaa heikentää terveyttä.

Ihmisen korva ei infraääniä kuule mutta niillä on silti epäilty olevan fysiologia vaikutuksia. Neurologian erikoislääkäri Kati Juva sanoo, että terveysvaikutuksia saattaa olla tuulivoimalasta kantautuvilla ja korvaan kuuluvilla äänillä.

– Ne äänet, joita ihminen kuulee, saattavat olla häiritseviä. Osalle ne aiheuttavat stressiä ja unettomuutta. Tätä kautta terveyshaittoja voi aiheutua. Osaa ärsyttää maisemallinen haitta, tuulivoiman näkyvyys tai välkkyminen. Mutta puhtaasti infraäänien terveysvaikutuksia ei pitäisi olla olemassa, Juva arvioi.

Hän sanoo, että oireet saattavat johtua myös psykologisista tekijöistä ja kielteisistä asenteista, joiden merkitystä hän ei halua vähätellä.

–  On tehty tutkimuksia, joissa ihmisille näytetään ensin huolta herättävä video. Siinä kerrotaan, että infraäänistä voi tulla ikäviä oireita ja osalle annetaan infraääntä. Osa on tilanteessa, jossa infraääntä ei anneta, vaikka he luulee saavansa sitä. Kummatkin tilanteet aiheuttavat samanlaisia oireita. Sitten toiselle ryhmälle kerrotaan, että alussa esitetty video ei ollutkaan totta. Tämän ryhmän oireet lieventyvät. Toiselle ryhmälle kerrotaan, että infraääni voi aiheuttaa fysiologisia muutoksia. Tässä ryhmässä oireet hankaloituvat.

Työ- ja elinkeinoministeriön kesäkuussa julkaisema selvitys vahvistaa myös, ettei suorista terveyshaitoista ei ole tieteellistä näyttöä. Ministeriön mukaan lisätutkimukset ovat kuitenkin perusteltuja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme