Mainos
Mainos

Tuusulan vatsataudin aiheuttaja selvisi

Vatsatautiepidemia on kiusannut Tuusulaa jo pari viikkoa ja tautitapauksia on todettu myös Keravalla.

Tuusulassa noin sata ihmistä sairastuttaneen vatsataudin aiheuttaja on selvinnyt potilasnäytteiden tutkimuksissa.

Taudin aiheuttaja on yersinia pseudotuberculosis -niminen bakteeri, jota voi olla salaateissa, kasviksissa ja vihanneksissa. Sairaus paranee yleensä itsestään.

Sairastuneet ovat olleet pääasiassa koululaisia sekä päiväkotilapsia, mutta joukossa on myös opettajia. Tautitapauksia on ilmennyt etenkin Hyrylässä, Hyökkälässä ja Jokelassa. Tuusulan lisäksi myös Keravalla on todettu joitakin kymmeniä tautitapauksia. Koulujen ruoista on otettu näytteitä, joiden vastaukset tulevat ensi viikon alkupuolella.

- Tässähän on sellainen yhdistävä tekijä, että kummallakin kunnalla on samat kouluruoan toimituspaikat, kertoo Tuusulan johtava lääkäri Riitta Ristolainen.

Keravalla potilasnäytteistä ei ole vielä saatu virallisia tuloksia, mutta taudin kuva on hyvin samanlainen kuin Tuusulan tapauksissa.

- Yritämme varmistaa, onko kyseessä sama bakteeri, jolloin pystymme paremmin jäljittämään todennäköistä aiheuttajaa, kertoo johtava lääkäri Leena Piikivi Keravalta.

Yersinia-bakteeri leviää esimerkiksi porkkanaraasteen mukana.

Vatsatautiepidemia on kiusannut Tuusulaa jo pari viikkoa. Taudin oireita ovat kuume, vatsakipu ja ripuli. Joillakin potilailla on esiintynyt myös ihon ja ihonalaisen kudoksen tulehdustautia kyhmyruusua. Viime viikolla neljätoista potilasta joutui turvautumaan sairaalahoitoon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme