Mainos
Mainos

Tuuteli Ristalahti osallistui ensimmäisten joukossa ripulirokotetutkimukseen Afrikassa – "Ehdottomasti lähtisin uudelleen"

Helsinkiläinen Tuuteli Ristalahti oli ensimmäisten joukossa osallistumassa kolmen yliopiston yhteiseen rokotetutkimukseen Afrikassa. Rokote oli kehitetty suojaamaan ETEC-bakteeriilta, joka on ripulia aiheuttava kolibakteeri.

Ristalahti matkusti toisessa suomalaisryhmässä Länsi-Afrikan Beniniin kahden viikon lomamatkalle, minkä aikana he antoivat muun muassa ulostenäytteitä.

Helsinkin, Göteborgin ja amerikkalaisen Johns Hopkinsin yliopistojen yhteiseen tutkimukseen osallistuu yhteensä 800 suomalaista, ja tutkimus kestää ensi vuoden heinäkuuhun saakka.

Tuuteli Ristalahti kertoo huomanneensa matkasta kertovan artikkelin sanomalehdestä, jonka perusteella hän innostui asiasta. Vapaaehtoiset osallistujat joutuivat maksamaan itse osan matkakustannuksista, josta kertyi noin 1 600 euroa. Ensin matkakustannus mietitytti, mutta uteliaisuus ja auttamisen halu veivät Ristalahden kohdalla voiton.

– Alun perin se maksu oli minulla pieni kynnyskysymys, mutta sitten halusin kuitenkin lähteä, koska tämä on ainutlaatuinen kokemus: pääsen Afrikkaan, jossa en ole aiemmin käynyt, se on turvallista, ja tässä ideana on, että siitä on hyötyä joillekin, Ristilahti kertaa ajatuksiaan.

Rauhallista lomailua

Elämä Beninissä oli Ristilahden mukaan rauhallista lomailua. 27 hengen seurue majoittui hotellissa, jossa oli yhden tai kahden hengen huoneet, uima-allas sekä aamiainen.

– Se oli rauhallista, ja kiire piti jättää Suomeen. Kaikki vei oman aikansa, esimerkiksi ruuan laitto, johon piti varata muutamia tunteja.

Matkahintaan sisältyi myös vapaaehtoisille järjestettyjä retkiä.

– Meille järjestettiin ohjelmaa, että kenenkään aika ei varmasti käynyt pitkäksi siellä. Minulla oli mukana läppäri ja kirjoja, mutta en ehtinyt läppäriä avata kertaakaan. Toki ehdittiin olla rannalla, mutta ei mitenkään hirveästi.

Ainutlaatuinen tutkimus

Rokotetestaukseen osallistuminen vaatii vapaaehtoisilta parin kuukauden sitoutumisen. Ennen matkaa halukkaat haastatellaan, ja heiltä otetaan näytteitä. Osallistujien tulee olla terveitä 18–65-vuotiaita.

Ristalahti ja muu seurue saivat rokotuksen, joka saattoi olla lumerokote tai lääkerokote. Beninissä he antoivat ulostenäytteitä, jotka laboratoriotyöntekijät analysoivat paikan päällä varta vasten rakennetun tutkimuskeskuksen laboratoriossa.

Infektiosairauksien professori Anu Kanteleen mukaan tutkimus on varsin ainutlaatuinen.

– Tämänkaltaista tutkimusta ei helposti tehdä. Tämä on valtavan työläs ja iso tutkimus. ETEC-bakteeri kuolee aika nopeasti ja sen takia meidän on ollut pakko pystyttää laboratorio, että saadaan näytteet heti talteen.

– Kun joku saa ripulin, hän soittaa meidän mopolähetille, joka hurauttaa paikalle vaikka keskellä yötä ja kiikuttaa sen kakkanäytteen laboratorion jääkaappiin, Kantele kertoo.

Rokotetestaus on merkittävä, sillä ETEC-bakteeria vastaan ei ole vielä rokotetta. Ripuli taas on Kanteleen mukaan toiseksi yleisin kuolinsyy alle viisivuotiailla lapsilla kehitysmaissa.

– Matkailijoille ETEC aiheuttaa yleensä muutaman päivän kestoisen vesiripulin, joka on kiusallinen, mutta ei vakava. Tauti menee yleensä itsestään ohi.

"Voisin suositella muillekin"

Ristalahden seurueesta osa sai lievän ripulin, mutta hänen mukaansa matka muuten sujui hyvin.

– Ihan lopussa sain itsekin lievän ripulin, mutta se ei ollut ongelmallinen. Paras anti oli se itse kokemus ja voisin suositella sitä muillekin! Ehdottomasti lähtisin uudelleen, ja uskon, että koko ryhmä vastaisi samalla tavalla.

Testiin osallistuneet eivät saa tietää, saivatko he ennen matkaa lääkerokotteen vai lumerokotteen. Kanteleen mukaan rokote on tarkoitus saada käyttöön sekä kehitysmaiden lapsille että matkailijoille.

– Siihen menee toki vielä vuosia. Rokotteen valmistaja on sitä mieltä, että viiden vuoden päästä.

Sitä ennen testaukset Beninissä jatkuvat, ja järjestäjät kaipaavat lisää vapaaehtoisia suomalaisia osallistumaan.

– Meillä on syksyn matkoilla vielä vapaita paikkoja, ja kovasti toivotaan uusia ilmoittautujia meidän sivujen kautta.

Lisätietoa testimatkoista saa osoitteesta tutkimusmatka.com.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme