Mainos
Mainos

Tuuve Aro: Himokone

Arvio: Pertti Nyberg

(WSOY 2012)

Himokonetta voi lukea sellaisenaan toimivana novellikokoelmana.

Veikeän lisän lukuelämykseen tuo kuitenkin elokuvien tuntemus, sillä kirjan jokainen luku tai novelli on nimetty jonkun elokuvan mukaan ja tarinaa on kuljetettu elokuvan tyylilajissa. Niinpä Vertigossa kärsitään huimauksesta ja Laitakaupungin valoissa pieni ihminen kulkee vähän tahtomattomaan ongelmasta toiseen.

Kuten elokuvissa, näissä novelleissa maailman voi nähdä niin monella tavalla: realistisesti, absurdisti, fiktiivisesti, yliluonnollisesti.

Seksiä on toimivasti, kuolemaakin riittävästi, pieniä tarinoita, suuria ajatuksia. Tuuve Aron Himokoneen lukee himokkaan halukkaasti, koska se on niin hyvin kirjoitettu. Pieneen tilaan on mahdutettu monta mielenkiintoista maailmaa.

Full Metal Jacket -novellissa pääsemme tutustumaan partioleiriin, jossa sinne pakotetut ihmisenalut joutuvat sadistisen leirinjohtajan käskytettäviksi. Novelli on hieno kuvaus ulkomaailmasta suljetusta ryhmästä, jossa nöyryytetyin lopulta kostaa kunnolla. Kaikki alkaa niin kauniisti, kun hyväntahtoiset vanhemmat suukottelevat lapsensa leirille ja lopulta sadisti saa kuuluisan palkkansa.

Ehkä juuri Full Metal Jacket -novelli seuraa uskollisimmin alkuperäistä elokuvaa. Novellit itse asiassa osoittavat, että samaa tarinaa voi upeasti varioida erilaisiin kulttuureihin ja ihmisryhmiin.

Lopulta merkitsee vain se, onko tarina hyvin kerrottu vai ei.

"Tulemme pimeästä ja pimeään menemme, ja siinä välissä istumme pimeässä oppimassa mitä haluta ja mitä pelätä. Himokone ei anna, se vain näyttää. Siksi sitä on niin vaikea vastustaa", Aro panee fiktiivisen elokuvaohjaajan sanomaan.

Himokone-kirja simuloi siis elokuvaa. Himokone on elämän alkupimeyden ja loppupimeyden välissä oleva pimeä huone, jossa yritämme opetella kuvia katsomalla elämään. Siinä onnistumatta. Kuitenkin yrittäen.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme