Mainos
Mainos

TVO: Ydinvoimahankkeen seuraava vaihe käyntiin

Teollisuuden Voima Oy (TVO) otti tyytyväisenä vastaan tiedon eduskunnan myönteisestä periaatepäätöksestä. Päätös käynnistää yhtiössä seuraavan vaiheen lisäydinvoiman rakentamiseksi. - Myönteinen päätös merkitsee sitä, että nyt päästään käytännön työhön hankkeen toteuttamiseksi ja tuottamaan aikanaan koko yhteiskunnan tarvitsemaa kilpailukykyistä ja hiilidioksidipäästötöntä lisäsähköä, TVO:n toimitusjohtaja Mauno Paavola toteaa.

Periaatepäätöshakemuksen hyväksyminen mahdollistaa sen, että TVO voi jatkaa hankkeen valmistelua ja laitosvaihtoehtojen edelleen selvittämistä. Uuden laitosyksikön rakentamispaikkana on joko Eurajoen Olkiluoto tai Loviisan Hästholmen. - Työnteko uuden laitosyksikön rakentamiseksi voi nyt toden teolla alkaa. Käytännössä se merkitsee neuvotteluja laitostoimittajien ja eri tahojen kanssa, tarjouspyyntöasiakirjojen viimeistelyä sekä hankkeen jatko-organisointia ym. suuren investoinnin vaatimia toimenpiteitä.

TVO sai periaatepäätöksen ydinvoimalaitosyksikölle, joka on joko kiehutusvesi- tai painevesityyppinen kevytvesireaktori. Laitosyksikön sähköteho on laitostyypistä riippuen 1000 - 1600 MW. Uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamisessa ja käyttämisessä hyödynnetään suomalaista, korkeatasoista, maailmallakin arvostettua ydinvoimaosaamista. Uuden yksikön kustannuksiksi on arvioitu 1,7 - 2,5 miljardia euroa laitoskoosta riippuen. Laitosyksikön investoinnissa kotimaisen työn, materiaalien ja laitteiden osuuden arvioidaan olevan noin puolet kokonaiskustannuksista. Paavola on tyytyväinen, että eduskunnan myönteisen päätöksen lisäksi hakemus sai käsittelyvaiheen aikana laajan tuen yhteiskunnan eri tahoilta. - Laaja tuki johtui varmaankin siitä, että uuden ydinvoimalayksikön tuottamasta sähköstä hyötyvät teollisuuden lisäksi myös kotitaloudet ja palvelusektori, Paavola arvioi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme