Mainos
Mainos

Twitter-eston kierto "muutaman sormenheilautuksen päässä"

Johtava asiantuntija Kauto Huopio Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksesta arvioi Turkin tekemää Twitter-estoa.

Huopio sanoo, että tässä tapauksessa on todennäköisesti annettu mahtikäsky teleoperaattoreille, että liikenne tähän palveluun on estettävä. 

Hän arvioi, että tavallisen loppukäyttäjän kannalta esto on ehkä jossain määrin mahdollinen, mutta erilaisia kiertoreittejä on paljon. Huopion mukaan tieto kiertokeinoista ei ole välttämättä ole heti kaikkien käytettävissä, mutta liikenteen suodatukset maan rajalla eivät ole kovin pitäviä ratkaisuja.

Twitterin mukaan eston voi kiertää lähettämällä viestit palveluun tekstiviesteillä.

Huopio mainitsee kiertokeinoina erilaiset VPN-ratkaisut, joissa internetyhteys siirtyy salatussa putkessa ulkomaille. Estoa yrittävän valtion rajalla liikenne näkyy vain salattuna bittiputkena, josta esimerkiksi Twitter-liikennettä ei voi erottaa ja suodattaa pois.

Huopio kertoo, että VPN-ratkaisuja löytyy esimerkiksi älypuhelinsovelluksina tavallisista sovelluskaupoista. Pitää vain tietää, minkä sovelluksen asentaa.

– Se on ihan muutaman sormenheilautuksen päässä tällaisen sovelluksen aktivointi, sanoo Huopio.

Palvelujen estoissa on sattunut myös virheitä. Huopio ottaa esiin tapauksen, jossa Pakistan yritti estää pääsyn YouTubeen, mutta paikallinen operaattori ohjasikin vahingossa YouTube-liikenteen Pakistaniin. Palvelu oli jonkin aikaa pois käytöstä ruuhkan takia.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme