Mainos
Mainos

Tykkylumesta jättitappiot metsänomistajille – "Ei ole tällaista ollut sitten 1950-luvun"

Poikkeukselliset sääolot ovat paljastaneet Ylä-Karjalan, Ylä-Savon ja Kainuun metsissä tykkytuhoja joita ei ole nähty arviolta 60 vuoteen. Raskas tykkylumi on katkonut jopa tukkipuuksi kelpaavia mäntyjä ja tuhonnut latvat järeistä vanerikoivuista.

– Ei ole tällaista tainnut olla Suomessa metsänviljelyn aikakaudella, siis 1950-luvulta alkaen, laskee maan suurimpiin metsänomistajiin kuuluvan Tornatorin suunnitteluasiantuntija Juha Kanervo.

Tornatorin metsissä on erittäin suuria tykkyvahinkoja. Kanervo rämpi tiistaina yhtiön metsissä Rautavaaralla.

– Melko karmeaa jälkeä. Kaikki yli 200 metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitsevat mäntyvaltaiset kangasalueet on käytävä läpi.

– Sanoisin, että niillä alueilla 90 prosenttia on tuhoutunut. Se on 50-vuotiasta, parhassa kasvussa olevaa männikköä, Kanervo harmittelee.

Kanervo muistuttaa, että kun vahinkoja on erittäin suurella alueella, niistä tulee puumarkkinoille valtava mälli raakapuuta.

– Pitää olla paljon korjuukapasiteettia ja puut on saatava metsistä nopeasti pois hyönteistuhoriskin vuoksi, viimeistään alkukesällä.

Vanerikoivikossa täystuho

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan metsäasintuntija Jussi Kettunen äimisteli tiistaina Valtimon Sivakassa järeytynyttä ja täystuhon kokenutta vanerikoivikkoa. Puiden latvat olivat lähes 100-prosenttisesti katkenneet ja osa oli repeytynyt poikki korkealta rungosta.

– Ensimmäinen kerta on minun urallani kun tätä näkee koivikossa. Yleensä tykky tuhoaa kasvatusmänniköitä, Kettunen hämmästeli.

Metsänomistajan vahinko kohteessa on Kettusen arvion mukaan yli tuhat euroa hehtaarilta menetettyjä puunmyyntituloja ja saman verran metsänuudistamiskuluja vielä päälle.

– Tämä on aivan poikkeuksellinen tuho.

Harvennuskaan ei auttanut

Normaalioloissa hyvin ja ajallaan harvennettu metsä kestää ainakin paremmin tykkyvaurioita. Nyt sääolot olivat niin rajut, että edes hyvä metsänhoitokaan ei pelastanut.

– Metsä oli harvennettu, mutta se kaatui. Kyllä ne joutaa polttopuuksi, on se niin pahasti ne repinyt, sadatteli nurmeslainen metsänomistaja Jarmo Häkkinen omia palstojaan.

Tykkyvahinkoja on löytynyt käytännössä aivan kaikista metsätyypeistä taimikoista päätehakkuukypsiin kuusikoihin asti.

Viime viikolla tykkylumi sytytti sähköjohtoja palamaan. Katso video: 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot