Mainos
Mainos

TYKS:ssä käyttöön sepelvaltimoiden ultraäänikuvaus

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tutkitaan sepelvaltimoita nyt myös ultraäänikuvauksin.

Turkulaissairaala on menetelmän edelläkävijä, sillä ultraäänikuvaus ei ole vielä missään muualla maailmassa rutiinikäytössä kartoitettaessa sydämen valtasuonten terveydentilaa.
Tähän mennessä sepelvaltimoita ja niiden ahtaumia on pystytty tutkimaan tarkimmin varjoainekuvauksella. Se tapahtuu reisivaltimon kautta sydämeen vietävän katetrin avulla. Toimenpiteen jälkeen potilas on joutunut viipymään sairaalassa yli yön.

Sepelvaltimoiden ultraäänikuvaus tehdään ihoa avaamatta, rintakehän päältä, joten se on nopea ja potilaalle miellyttävä tutkimuskeino. Lisäksi ultraäänikuvaus on TYKS:n kliinisen fysiologian laboratorion ylilääkärin Jaakko Hartialan mukaan varjoainekuvausta huomattavasti halvempi toimenpide.

Ultraäänikuvausten tulokset ovat TYKS:ssä olleet varjoainekuvauksiin verrattuna niin hyviä, että ultraäänimenetelmä päätettiin ottaa sairaalassa normaalikäyttöön. Kuvauksia tehdään jo lähes päivittäin. Hartialan mukaan menetelmällä on voitu joissakin tapauksissa korvata kokonaan sepelvaltimoiden varjoainekuvaus. Valtaosa sepelvaltimotautipotilaista tutkitaan silti edelleen myös TYKS:ssä varjoainekuvauksella.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme