Mainos

Tympiikö politiikka? Näin perustat oman puolueen

Minusta tämä maa tarvitsisi vielä yhden puolueen. Sellaisen, jossa ihmiset ovat rehellisiä ja jossa ihmiset ovat ystävällisiä, ja vielä kaiken tämän lisäksi ajaisivat muiden kuin oman itsensä etua.

Nimiehdotuksiakin on: Kivat Sulle (KiSu), Rehellisten Puolue (RePu) tai This Is the One (TIO).

Ensimmäisenä katson vaalit.fi -sivua, jolla on selitetty lyhyesti ja yksinkertaisesti miten puolue perustetaan. Pitäisi olla 5000 käsin allekirjoitettua vahvistusta puolueen kannattajista. Siis ihan omin käsin kirjoitettua, eikö sähköpostikuittaus käy?

- Omakätisesti. Nykyisellään ei ole keinoa, että voitaisiin ottaa vastaan sähköisiä allekirjoituksia, vastaa oikeusministeriöstä neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen

Selvä pyy, asia hoitunee! (Vaikka oikeasti en tiedä miten, koska Facebookissakin minulla on vain 130 kaveria).

Lisää potentiaalisia ongelmia huomaan, kun luen vaatimuksia eteenpäin.

Puolueen "toiminnan tarkoituksena on valtiollisiin asioihin vaikuttaminen", vaatii oikeusministeriö vaalit.fi -sivuillaan.

Eikö puolueen ydinohjelmaksi riitä se, että ihmisille pitäisi olla kivoja?

- Tuo tuskin täyttää vaatimuksia, sanoo Aaltonen.

Tarkennetaan siis lennosta: "Naisten Puolue (NaPu) ajaa niiden perheiden etuja, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. Pienten lasten hyvinvointi on se osa-alue, jota parantamalla valtiolliset asiatkin paranevat pitkällä tähtäimellä."

- Tuo voisi olla sen tyyppinen. Etenkin jos mainitsee, että tarkoituksena on asettaa ehdokkaita sekä eduskunta- että kunnallisvaaleissa, rohkaisee Aaltonen.

Hänellä on kuitenkin heti perään huonoja uutisia.

- Vaikka Naisten puolue ei ole enää puoluerekisterissä, saattaa se yhä olla yhdistysrekisterissä aktiivisena. Puoluetta perustaessa pitääkin aina ensimmäisenä ottaa yhteys patentti- ja rekisterihallitukseen, joka osaa sanoa onko nimi käytössä jollakin yhdistyksellä.

Soitto patentti- ja rekisterihallitukseen siis. Onko naisten puolue nimi käytössä jollakin yhdistyksellä?

- Naisten puolue on yhä yhdistyksen käytössä, vaikka se on kirjattu pois puoluerekisteristä vuonna 1995, vastataan yhdistysrekisterin neuvonta ja tietopalvelusta.

No saanko minä sitten ottaa sen puolueeni käyttöön?

- Niin, en tiedä. Hetkinen, yhdistän lakimiehellemme...

Puhelu katkeaa ja vastaus jää saamatta sekä siihen kysymykseen että myös siihen, olisiko hän voinut kirjoittaa omin käsin sen ensimmäisen allekirjoituksen.

Sen jälkeen ei puuttuisi enää kuin 4999.

Tarkat ohjeet puolueen perustamiseksi löytyvät oikeusministeriönvaalit.fi -sivuilta

Suomen kaikki rekisteröidyt puolueetvuodesta 1969, jolloin laki rekisteröimisestä tuli voimaan

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot