Mainos
Mainos

Työajan pidentäminen hiertää julkisella sektorilla

Työajan pidentämisen malli hiertää julkisen sektorin neuvotteluita kilpailukykysopimuksesta. Sopimuksessa on sovittu 24 tunnin työajan lisäämisestä, mutta lisätuntien kohdistamisesta ei ole vielä sopua.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanovat, että neuvottelut kriisilausekkeesta ja työntekijöiden lomarahojen leikkauksesta ovat lähellä ratkaisua.

– Työaikakysymys on edelleen auki. Työnantajana haemme kokonaisia työpäiviä, Jalonen sanoo.

Myös Luukkaisen mukaan perusasetelma on se, että työnantaja haluaa kokonaisia päiviä, mutta työntekijät sijoittaisivat lisätyötunnit tasaisemmin. 

– Kriisilauseketta ei ole vielä meidän puolelta kuitattu, mutta hyvin lähellä se on, Luukkainen arvioi sunnuntaina iltapäivällä.

Takaraja neuvotteluille on tiistaina kello 16. Sopimuksen syntyminen ratkeaa vasta sitä seuraavina päivinä, kun työmarkkinajärjestöt ja maan hallitus arvioivat sopimuksen kattavuutta.

– Täytyy uskoa, että pari päivää riittää. Voi olla, että tänään ei vielä tule ratkaisua, Luukkainen arvioi.

Suurin osa kilpailukykysopimuksen alakohtaisista neuvotteluista jää viime hetkiin, sillä esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n jäsenyritysten henkilöstöstä alle kymmenen prosenttia oli sopimuksen takana sunnuntaihin mennessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme