Mainos
Mainos

Työeläkkeelle lähdetään yhä alle 59-vuotiaana

Eläketurvakeskus on kehittänyt uuden mittarin eläkkeelle siirtymisen seurantaan.

Suomalaiset siirtyvät yhä työeläkkeelle keskimäärin vähän alle 59-vuotiaana, vaikka tavoitteena on ollut nostaa eläkkeellesiirtymisikää.

Eläketurvakeskuksen uudella mittarilla tekemien laskelmien mukaan yksityisellä sektorilla eläkkeelle siirryttiin viime vuonna 59,2-vuotiaana ja julkisella sektorilla 58,6-vuotiaana. Keskimääräinen eläkkeelle siirtymisikä on pysynyt ennallaan vuosina 1996-2002.

Eläketurvakeskuksessa on jo pidemmän aikaa katsottu, että käytössä olleet eläkkeellesiirtymisiän mittaustavat, eli aritmeettinen keskiarvo ja mediaani, soveltuvat huonosti muutoksen mittaamiseen. Syynä mittareiden huonoon soveltuvuuteen on se, että tiettynä vuonna eläkkeelle siirtyvien keski-ikään vaikuttaa väestön ikärakenne. Eläketurvakeskus onkin kehittänyt uuden, väestön ikärakenteesta riippumattoman mittarin eläkkeellesiirtymisiän selvittämiseen.

Eläkeputkea käytetään henkilöstövähennyksiin

Varhaiseläkkeelle siirrytään enimmäkseen työkyvyttömyys- ja työttömyyseläkkeen kautta. Työttömyyseläkettä edeltää usein vuosien yhtämittainen työttömyys.

Huonoina taloudellisina aikoina yritykset ovat käyttäneet työttömyyseläkeputkea henkilökunnan karsimiseen. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa työttömäksi tulleet henkilöt voivat säilyttää työttömyyspäivärahaoikeutensa työttömyyseläkkeen alkamiseen saakka ja siirtyvät työttömyyseläkkeen jälkeen vanhuuseläkkeelle. Vuoteen 1996 asti työttömyyseläkeputken alaikäraja oli 53 vuotta, mutta nyt se on 55 vuotta.

Tämän vuoden väen vähennyksistä moni yritys hoitaa juuri eläkeputken kautta. Esimerkiksi Rautaruukin yli 400 ihmisen vähennyksistä noin 350 menee eläkeputkeen. Samoin tehdään Sammossa. Valtaosa yhtiön noin 400 työpaikan vähennyksestä järjestyy ohjaamalla työntekijät eläkeputkeen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme