Mainos
Mainos

Työelämä houkuttelee opintoja enemmän

Yliopisto- ja korkeakouluväki on huolissaan opiskelijoiden siirtymisestä liike-elämän palvelukseen kesken opintojen.

Yliopistoväki on huolissaan varsinkin tietotekniikka-alan opiskelijoiden lähdöstä työelämään ennen valmistumista. Myös alan tutkijoita ja opettajia kosiskellaan selvästi aiempaa enemmän. Nykymenon pelätään lähivuosina aiheuttavan suoranaisen opettaja- ja tutkijapulan.

-Saattaa olla tilanteita, että opiskelijalle, joka on ehkä töissä jo, niin puolituttu tai -tuntematon ihminen heittää tarjouksen kysymättä palkkaa ja sanoo, että me maksetaan sulle koeajalta tuhat markkaa enemmän ja sitten koeajan jälkeen tarkastetaan palkkaa, sanoo varapuheenjohtaja Sampo Lehtinen TKO-äly ry:stä.

Yliopisto- ja korkeakouluväelle aiheuttaa harmaita hiuksia eniten se, että opiskelijoiden motiivi opiskeluun katoaa hyvin palkatun työn myötä.

Opettajapula uhkaa

-Kun opiskelijat eivät suorita perustutkintoaan loppuun, niin he eivät voi sitten jatkaa tieteelliseen

Opiskelijoita Helsingin Porthanian edustalla

jatkokoulutukseen eli yliopiston opettajan uralle, tohtorin tutkintoon ja siitä eteenpäin sitten professoriksi eli tämä alkaa ajan mittaan imeä meidän opettajakuntaa, ei meillä enää riitä opettajia, muistuttaa rehtori Kari Raivio Helsingin yliopistosta.

Itse asiassa pätevästä väestä on pulaa jo nyt, sillä liike-elämä on viime aikoina ostanut palvelukseensa myös useita yliopistojen tutkijoita. Viimeksi eilen uutisoitiin Teknillisen korkeakoulun tutkijan siirtymisestä Elcoteqin Tallinnan tehtaan johtajaksi.

Mutta mitä sitten tehdä, jotta opetuksen taso säilyisi myös jatkossa. Rahalla yliopistot eivät pysty kilpailemaan, mutta tässä yksi visio.
-Minusta pitäisi nyt miettiä tämmösiä vähän luovia järjestelyjä yhteistyössä liike-elämän kanssa, että henkilö, joka on liike-elämän palveluksessa, voisi välillä palata myöskin opettamaan yliopistoon tai vetämään jotakin tutkimusryhmää, sanoo Raivio.

Toistaiseksi yhteistyö on rajoittunut lähinnä satunnaisiin luentovierailuihin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot