Mainos
Mainos

Työelämän huumetestiin testattavan suostumus

Valtioneuvoston antaman asetuksen mukaan työelämässä voidaan tehdä huumetestejä, mutta niihin tarvitaan testattavan suostumus.

Jotta työelämässä voidaan tehdä huumetestejä, testattavan on annettava suostumus. Lähetteen antaa terveydenhoitaja tai lääkäri, joiden on kerrottava testattavalle huumetestin tarkoitus ja sisältö. Valtioneuvosto antoi tänään asetuksen siitä, miten työelämän huumetestit tehdään käytännössä.

Huumetestaukseen perehtynyt lääkäri tulkitsee varmistetun positiivisen testituloksen ja arvioi, aiheutuiko tulos lääkärin määräämistä lääkkeistä tai muusta hyväksyttävästä syystä. Testattavalla on oikeus kertoa oma käsityksensä positiivisen testituloksen syystä.

Näyte jaetaan A- ja B-näytteisiin, joista vain A-näyte analysoidaan. Toinen näyte säilytetään sitä varten, että testattu riitauttaa varmistetun positiivisen testituloksen. Positiivisen testituloksen voi riitauttaa ja vaatia B-näytteen analysointia 30 päivän kuluessa siitä, kun testattu on saanut tiedon tuloksesta.

Asetuksella halutaan varmistaa, että testattavan henkilökohtainen koskemattomuus, yksityiselämän suoja ja perusoikeudet otetaan huomioon. Asetus edellyttää, että testit tehdään hyvän työterveyshoitokäytännön ja laboratorioiden laatustandardien mukaisesti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot