Mainos
Mainos

Työjärjestöt moittivat ASEM-prosessia työntekijöiden unohtamisesta

Työjärjestöt vaativat itselleen pysyvää roolia ASEM-kokouksissa poliitikkojen ja talousfoorumin rinnalle.

Kansainvälinen ammattiyhdistysliike vaatii pysyvää roolia ASEM-kokouksiin. Liikkeen tavoitteena on luoda kolmikantatapaamiset poliittisen johdon, talousfoorumin ja työntekijäpuolen välille. Tänään Helsinkiin kokoontuneet ammattiyhdistysliikkeiden johtajat moittivat ASEMia kovasanaisesti mm. ihmisoikeusasioiden unohtamisesta.

Malesia on vaurastunut jo kymmeniä vuosia elektroniikkaosien kaupalla. Kehityksestä huolimatta Malesia ei edelleenkään salli elektroniikkateollisuuden työntekijöiden järjestäytymistä. Myös kokoontumis- ja sananvapautta rajoitetaan. Kansainvälisen AY-liikkeen mukaan ASEM-prosessi sulkee tietoisesti silmänsä juuri tällaisilta talouskasvun kääntöpuolilta.

-Olemme ottaneet ASEM- julkilausumat liian vakavasti. He eivät tarkoita mitä sanovat, sanoo Kv. ammattiyhdistysten liiton Aasian osaston puheenjohtaja G. Rajasekaran.

AY-johdon mukaan elinkeinoelämä saa ASEM:in kautta suhteettoman suuren näkyvyyden ja jättää varjoonsa kilpailun sosiaaliset ulottuvuudet - kuten Kaakkois-Aasian oman Kiina-ilmiön.

-Kiina on yksi voittajista, se tekee paljon bisnestä ja hyvä niin. Mutta heidän voittonsa syntyy omien työntekijöiden oikeuksien kieltämisestä. Siinä he samalla painavat muita maita alaspäin, Rajasekaran sanoo.

Kansainvälinen AY-liike haluaakin nyt puuttua ongelmiin ASEM:in kautta. Työjärjestöt vaativat itselleen pysyvää roolia ASEM-kokouksissa poliitikkojen ja talousfoorumin rinnalle.

-Kun tässä globalisaatiossa mennään eteenpäin, niin itse asiassa kolmikantayhteistyöstä ja kunnollisista työolostuhteista tulee kilpailuvaltti, Rajasekaran sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme