Mainos
Mainos

Työkaverit pääsevät urkkimaan toistensa potilastietoja

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio onhuolissaan yksityisten lääkäriasemien tietosuojasta. Hän kiinnittää Turun Sanomissa huomiota erityisesti sähköisten asiakirjojen potilassuojaan. Hän sanoo, että on jouduttu puuttumaan lukuisiin tapauksiin, joissa vastaanottovirkailija on päässyt käsiksi salaisiin potilasasiakirjoihin.

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan myös kunnallisen terveydenhuollon tietosuojassa on aukkoja.

Nimettömänä pysyttelevä hoitaja kertoo, että terveydenhoitoalalla työskentelevät pelkäävät työkavereiden näkevän heidän potilastietonsa.

Pelko on realistinen, sillä esimerkiksi HUSin Auroran sairaalan työntekijät pääsevät katsomaan myös muilla osastoilla hoidettavien tietoja.

- Ei saisi katsoa muita kuin oman osaston potilaiden tietoja. Omalla osastolla aikaisemmin hoidossa olleiden potilastietoja ei myöskään saisi katsoa. Kuitenkin, jos asiakas itse pyytää, lähetämme paperit aikaisemmasta hoidosta. Tämä katsotaan asialliseksi käynniksi.

Potilastietojen urkkimisesta jää jälki tietokantaan eli urkkija saadaan selville.

- En ole koskaan kuullut, että kukaan on saanut sanktioita, pitkään sairaalassa työskennellyt hoitaja sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että tietojen kalastelu on laajaa.

Hoitaja muistuttaa, että vaitiolovelvollisuus kuuluu terveydenhoitohenkilökunnan ammattietiikkaan ja koulutukseen. Erillistä sopimusta vaitiolosta ei allekirjoiteta.

Vaitioloa vaaditaan työsopimuksessa

Professori Nordströmin plastiikkakirurgisesta sairaalasta vakuutetaan, että tietosuoja on kunnossa. Muuten ei olisi asiakkaita.

- Olemme ottaneet tietosuoja-asian hyvin vakavasti. Työntekijät allekirjoittavat työsopimuksen yhteydessä valtio-olosopimuksen. Lisäksi tähdennämme asiaa suullisissa keskusteluissa, professori Rolf Nordström sanoo.

Nordströmin klinikalla potilastiedot eivät päädy vääriin käsiin.

- Toimistohenkilökunta ei pääse käsiksi potilastietoihin vaan ainoastaan hoidossa mukana olevat henkilöt, kuten sairaanhoitaja, kertoo markkinointivastaava Maarit Vähä-Piikkiö.

Vastaanottotiskillä asiakas saa lomakkeen potilastietojen täyttämistä varten. Tarkemmat tiedot kysytään potilashuoneessa.

Yksityisellä plastiikkakirurgisella sairaalalla on tuhansia asiakkaita vuodessa.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme