Mainos
Mainos

Työkyvyttömyyden arviointiin yhteiset pelisäännöt

Kela haluaa yhdenmukaistaa lääkäreiden arviointikriteerejä työkyvyttömyyden osalta.

Eläkehakemuksiin lausuntoja laativilla lääkäreillä ja vakuutuslääkäreillä ei näytä olevan yhteisiä pelisääntöjä työkyvyttömyyden arvioinnissa. Tarkennetut arviointiperusteet lisäisivät sekä terveydenhuollon lääkärien ja vakuutuslääkärien yhteisymmärrystä että parantaisivat eläkkeenhakijoiden oikeusturvaa, arvelee erikoislääkäri Lauri Virta Kelan tutkimus- ja kehitysyksiköstä.

Kela on selvittänyt työkyvyttömyyden arviointiin liittyviä ongelmia ja eläkkeiden hylkäämistä. Selvityksessä oli mukana 3000 viime vuonna Kelaan tullutta työkyvyttömyyseläkehakemusta. Selvityksessä kävi ilmi myös, että vain kuudesosa lääkärinlausunnoista kirjoitetaan eläkelaitosten suosittelemalle B2-lomakkeelle.

Uusien työkyvyttömyyseläkehakemusten hylkäysprosenttia on pidetty yleisesti huomattavan suurena. Joka viides itseään pitkäaikaisesti työkyvyttömänä pitävä pettyy haettuaan lakiin perustuvaa perustoimeentulon turvaa, toteaa Virta.

Lomaketyyppikin saattaa vaikuttaa

Eläkehakemusten liitteenä olevat lääkärinlausunnot ovat avainasemassa eläkepäätöksiä tehtäessä. Lausuntoa kirjoittava lääkäri on voinut viimeiset viisi vuotta valita joko kaksisivuisen B1-lomakkeen tai nelisivuisen B2-lomakkeen. Nelisivuisen lomakkeen uskotaan parantavan lausuntojen tietotasoa. Käytännössä kuitenkin vain kuudesosa lääkärinlausunnoista kirjoitetaan eläkelaitosten suosittelemalle B2-lomakkeelle.

Vakuutuslääkärit pitivät neljäsosaa selvityksessä mukana olleista hakemuksista puutteellisina. B1-lomakkeille laaditut lausunnot olivat lähes kaksi kertaa useammin puutteellisia kuin B2-lomakkeille laaditut lausunnot. Vakuutuslääkärit myös ehdottivat tiedoiltaan puutteellisia hakemuksia hylättäväksi suhteessa kolme kertaa useammin kuin tiedoiltaan moitteettomina pitämiänsä hakemuksia.

Virta uskoo, että tiedoiltaan puutteelliset hakemukset saattaisivat vähentyä jopa puoleen nykyisestä, jos lääkärit täyttäisivät useimmissa tapauksissa laajemman lomakkeen.

-Voisiko B2-lomakkeen yleistyminen tulevaisuudessa pienentää myös eläkkeiden hylkäysprosenttia, pohtii Virta.

Yhdenvertaisuus ja oikeusturva paranis

i

Merkittävänä havaintona Virta pitää sitä, että vakuutuslääkärin hylättäväksi ehdottamista hakemuksista kolminkertainen määrä oli tiedoiltaan puutteellisia verrattuna myöntävän ratkaisuehdotuksen saaneisiin hakemuksiin. Tämä ei hänen mielestään selity lomaketyyppien eroilla. Koko aineiston hakemuksista noin 10 prosenttia oli sellaisia, joita vakuutuslääkäri ehdotti hylättäväksi, vaikka piti tietoja puutteellisina.

-Jos hakemuksista puuttuu asiatietoja, pitää vakuutuslääkärin pyytää lisäselvityksiä ennen hylkäyspäätöstään, katsoo Virta.

Koska lisäselvityksiä ei pyydetty, Virta epäilee, että vakuutuslääkärin tulkinta löydösten merkittävyydestä saattoi erota lausunnon laatineiden lääkäreiden tulkinnasta.

Jotta lääkärit pääsisivät yhteisymmärrykseen siitä, mitkä seikat erottavat työkyvyttömät työkyvyttömistä tarvittaisiin ainakin keskeisiin tautiluokkiin selkeitä arviointiperusteita. Eniten arviointivaikeuksia tuntuisi olevan selkäsairauksissa ja mielialahäiriöissä.

Virta uskoo tarkennettujen kriteerien parantavan myös eläkkeenhakijoiden oikeusturvaa ja yhdenvertaisuutta.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme