Mainos
Mainos

Työllisyystyöryhmän raportti viimeistelyä vaille valmis – kaksoiskarenssia ei näytä tulevan

Työllisyystyöryhmän työ on loppusuoralla. MTV Uutisten tietojen mukaan esitys viimeistellään viikonlopun aikana.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama työllisyysryhmä on esittämässä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta, jos ehdot työttömän aktiivisuudesta eivät täyty.

Työttömyyden aluksi korvauksettomia omavastuupäiviä olisi viisi. Jos työttömän ei katsota olleen riittävän aktiivinen, hän voisi menettää työttömyysturvan lisäksi yhdeltä päivältä kuukaudessa. Tämä tarkoittaa noin viiden prosentin menetystä. Aktiivisuutta tarkasteltaisiin kolmen kuukauden välein.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK on vastustanut porrastusta, eikä vielä tiedetä hyväksyykö se mallin.

MTV Uutisten tietojen mukaan niin sanottua kaksoiskarenssin mahdollisuutta ei olisi tulossa. Nykyisin työnhakija voi menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti eli joutua karenssiin 15-90 päiväksi, jos hän on toiminut moitittavasti. Työttömälle ei siis voitaisi määrätä yhtä aikaa karenssia ja porrastaa työttömyysturvaa alaspäin aktiivisuusperusteisesti.

Lisäselvittelyyn on MTV Uutisten tietojen mukaan menossa esimerkiksi työttömyysturvan nykyistä laajempi käyttäminen opiskeluun.

Raportista odotetaan erimielistä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) odottaa Hetemäeltä raporttia maanantaina. Hallitus ottaa kantaa ehdotuksiin sen jälkeen. Palkansaajakeskusjärjestöjen hallinnot käsittelevät raporttia ensi viikolla.

MTV Uutisten tietojen mukaan esityksestä on näillä näkymin tulossa joiltakin osin erimielinen. Tämä olisi hankala tilanne hallitukselle. Kokoomuksessa olisi haluja koviinkin työllisyystoimiin, mutta keskusta ja varsinkaan perussuomalaiset eivät halua kävellä palkansaajajärjestöjen yli. 

Hallitus odottaa työryhmältä esitystä, joka lisää työpaikkoja vähintään 10 000:lla, joista 8 000 työpaikkaa pitäisi syntyä ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksilla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme