Mainos

Työmarkkinajärjestöt selvittävät tupon edellytyksiä

Tarvetta tulosopimuksen synnylle arvioitiin työmarkkinajohtajien ja valtiovarainministeri Antti Kalliomäen (kuvassa) tapaamisessa.

Keskusteluissa käytiin läpi talousnäkymien vaikutusta työmarkkinaratkaisuun sekä valtion budjetin sisältöä.

Työmarkkinakeskusjärjestöt pyrkivät syys-lokakuun vaihteeseen mennessä selvittämään, löytyykö edellytyksiä pitkän keskitetyn tuloratkaisun aikaansaamiseksi.

Mahdollisten tuloneuvotteluiden aloittamisesta päätetään myöhemmin syksyllä. Keskeisenä tavoitteena on saada aikaan maltillinen sopimus, joka tukisi hallituksen toimia työllisyyttä, ostovoiman kasvua ja osaamisen kehittämistä koskevissa asioissa.

Työmarkkinaosapuolet korostivat tapaamisen jälkeen yhteisiä tavoitteita, joilla kyetään sopeutumaan etenkin väestön ikärakenteen nopeaan muutokseen, työllisyysasteeseen sekä kansainvälisen talouden globalisaatiokehitykseen. Hallituksen odotetaan tukevan sopimuksen syntyä veronkevennyksillä.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mukaan merkittävimmät työn verotusta koskevat ratkaisut siirtyvät budjettiriihestä odottamaan tulosopimuksen kohtaloa. Hallitukselta odotetaan myös investointipakettia, joka osaltaan parantaisi talous- ja työllisyystilannetta.

Järjestöjohtajat pitävät olosuhteita tulosopimuksen synnylle poikkeuksellisen vaikeina. Teollisuuden ja työnantajien TT:n johtaja Seppo Riski arvioi talous- ja työllisyysnäkymien näyttävän hyvin huolestuttavilta. Työmarkkinapolitiikalla tulisi Riskin mukaan vahvistaa maan kilpailukykyä siten että töitä tehdään enemmän.

Palkankorotusmallista tulossa kovimmat kiistat

Lauri Ihalainen korosti etenkin järjestöjen välisten erimielisyyksien olevan nyt niin hankalia, että tulosopimuksen syntyminen on hyvin epävarmaa. Järjestöjen kesken vaikeimmat kiistat koskevat palkankorotusten tason lisäksi palkankorotusmallia.

Erityisesti työnantajajärjestöt ja korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava vaativat muutosta niin sanottuun solidaariseen palkkapolitiikkaan, joka tulosopimuksissa on perinteisesti tukenut matalapalkkaisten töiden asemaa.

Erimielisyyttä on ollut myös veronkevennysten ajoituksesta. Akavan puheenjohtaja Risto Piekka on pitänyt ensi viikon budjettiriihtä parhaana ajankohtana veroratkaisuille vaikka optio lisäkevennyksistä jätettäisiin tupon yhteyteen.

Yksi ratkaiseva kiista koskee työntekijöiden irtisanomisturvan parantamista. Ihalaisen mukaan työnantajien asenteissa on kuitenkin tapahtunut lieventymistä viime talven asetelmista. Pohdittavana on ollut nykyisen helmikuussa päättyvän kaksivuotisen sopimuksen jatkaminen kolmen vuoden tupolla. Näin pitkän ratkaisun syntymistä pidettiin kuitenkin epätodennäköisenä. Järjestöjohtajat korostivat, että mahdollisen sopimuksen sisältö ratkaisee sen pituuden.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.08.2004)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot