Mainos
Mainos

Työmarkkinajohtajat aloittivat loppuväännön palkoista toiveikkaina

Työmarkkinajohtajat aloittivat illalla viime hetken neuvottelut ensi vuoden palkankorotuksista Elinkeinoelämän keskusliiton tiloissa Helsingin Etelärannassa. Neuvottelut työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta yhdellä vuodella alkoivat iltakuudelta. Kuten yleensä työmarkkinaneuvotteluissa, sopua haetaan nytkin aivan kalkkiviivoilla. Sovun pitäisi syntyä huomiseen mennessä eli illan ja yön aikana.

Työmarkkinajohtajat olivat sisään mennessään toiveikkaita sovun syntymisestä. Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan tiettävästi ole palkankorotusten kohdentumisesta, tasosta eikä toteuttamistavasta eli siitä, määritelläänkö korotus euroissa vai prosentteina. Korotukset ovat joka tapauksessa hyvin pieniä.

– Vielä ei ole sovittu mistään yksityiskohdista, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi ennen neuvotteluiden alkua.

Pöydässä on hänen mukaansa nyt pari palkkojen korotusmallia. Palkansaajapuoli haluaa, että korotus kohdistetaan kaikille yleiskorotuksena. SAK ja STTK haluaisivat korotuksen ennemmin euromääräisenä.

Työntekijäpuolelta on tuotu pöytään myös työttömyysvakuutusmaksun korotus. Lyly perustelee tätä työttömyyden kasvulla ja halulla turvata työttömien asema. Maksuun on hänen mukaansa noin prosenttiyksikön nousupaine ensi vuonna.

– Siitä pitää joka tapauksessa päättää ihan lähitulevaisuudessa, joten miksi ei tässä samassa yhteydessä.

EK:n johtaja Ilkka Oksala ei halunnut alkuillasta ottaa vielä kantaa yksityiskohtiin.

– Pitää ottaa huomioon, että kaikki mahdolliset korotukset työnantajan palkkakustannuksiin syövät palkankorotusvaraa, joka on muutenkin mahdollisimman pieni tällä hetkellä, Oksala kommentoi työttömyysvakuutusmaksun korotusta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme