Mainos
Mainos

Työmarkkinatukeen muutoksia vuoden alussa

Työtön saa vastedes työmarkkinatukea 500 tukipäivän jälkeen vain siinä tapauksessa, että hän osallistuu työllistymistä edistäviin toimiin kuten tuettuun työhön, koulutukseen tai kuntoutukseen.

Työmarkkinatuki uudistuu vuoden alusta. Tarkoituksena on tukkia virtaa pitkäaikaistyöttömyyteen ja kannustaa kauan työttömänä olleiden paluuta työelämään.

Työtön saa vastedes työmarkkinatukea 500 tukipäivän jälkeen vain siinä tapauksessa, että hän osallistuu työllistymistä edistäviin toimiin kuten tuettuun työhön, koulutukseen tai kuntoutukseen. Tämän vastapainoksi pitkäaikaistyöttömille annetaan yhteiskuntatakuu. Työtön on viimeistään 500 työmarkkinatukipäivän jälkeen oikeutettu aktiivikauteen, jolloin hänelle tarjotaan tehostetusti palveluja ja aktiivitoimia.

Pitkään työttömänä olleiden työmarkkinatuen kustannukset jaetaan tasan valtion ja kunnan kesken, jos työtön ei ole aktiivitoimien piirissä. Muutoksen toivotaan innostavan kuntia panostamaan työllisyyden hoitoon.

Pitkään työttömänä olleiden aktivointi ei tähän asti ole ollut kunnille kyllin palkitsevaa, kun tuet ovat olleet kokonaan valtion kontolla. Uudistuksiin ajaa tieto siitä, että työvoimasta poistuu vuoteen 2015 mennessä noin miljoona työllistä ja tilalle tulee vain 700 000 - 800 000 ihmistä.

Valvonta tehostuu

Vuodenvaihde tuo myös lisätehoa ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden valvontaan. Lähettäville yrityksille tulee uusia työnantajavelvollisuuksia. Lähetettyjen vuokratyöntekijöiden asema turvataan niin, että työntekijälle on maksettava "tavanomainen ja kohtuullinen palkka".

Ulkomailla toimivalla ja Suomeen työntekijöitä lähettävällä työnantajalla on oltava Suomessa edustaja, jos työskentely täällä kestää yli 14 päivää. Edustajalla on oltava muun muassa tiedot työsuhteen ehdoista. Lisäksi työnantajan tai edustajan on annettava selvitys työehdoista luottamusmiehelle tai luottamusvaltuutetulle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme