Mainos
Mainos

Työministeri Ihalainen: Meillä on liikaa työttömiä ja liian vähän työpaikkoja

SAK:n riveistä demarikansanedustajaksi ja edelleen työministeriksi hypännyt Lauri Ihalainen aikoo panostaa hallituskaudellaan erityisesti työllisyyden parantamiseen.

– Meidän pitää saada Suomeen lisää työpaikkoja ja toisaalta työelämäpudokkaat pitää saada nykyistä paremmin mukaan työelämään, kuvailee Ihalainen.

Uudessa hallitusohjelmassa työllisyyteen satsattiin lisämäärärahoja noin 100 miljoonaa euroa. Rahat kohdennetaan kolmeen asiaan: nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn, pitkäaikaistyöttömien aseman parantamiseen sekä siihen, että osatyökykyisten työpanos saataisiin nykyistä paremmin hyödynnettyä työmarkkinoilla.

– Vaikka meillä on työttömyys vähän laskenutkin, meillä on edelleen 220 000 ihmistä vailla työtä. Ja pitkäaikaistyöttömyys puolestaan ei ole edes laskenut, vaan pikemminkin kasvanut. Suuri kysymys on, miten nämä vaikeasti työttömät saatetaan takaisin elämän polulle.

Nuorten syrjäytymisen estoon lisää paukkuja

Ihalainen kertoo, että nuorten syrjäytymistä estetään jatkossa uudella systeemillä.

– Ajatus on, että vuonna 2013 meillä on järjestelmä, joka tarttuu nuoriin ennen kuin he putoavat tällaiseen mustaan aukkoon ja sitä kautta syrjäytyvät joko koulu- tai työelämästä ja lopulta yhteiskunnasta.

– Järjestelmä tarjoaa niin sanotussa putoamisvaarassa oleville nuorille kolmen kuukauden kuluessa joko työtä, koulutusta, harjoittelutyöpajan tai kuntouttavan työpaikan. Tähän hankkeen onnistumiseen laitetaan vuosittain 60 miljoonaa euroa ja olisin hirvittävän onnellinen, jos tämä asia saataisiin paremmaksi kuin se nyt on, kertoo Ihalainen.

Työministerin mukaan nuorten työttömyyden taustalta löytyy tavallisesti puutteellinen koulutus.

– Tämän päivän työelämä on niin vaativa ja haasteellinen, että jos nuorelta puuttuu toisen asteen koulutus tai ammatillinen koulutus, hänellä ei ole kovin suuria selviytymismahdollisuuksia työssä. Työelämässä ei vain tahdo olla enää sellaisia työpaikkoja, joissa pärjää ilman osaamista ja koulutusta.

– Ja taas pitkäaikaistyöttömien kohdalla kyse on siitä, että kun työttömyys pitkittyy yli kolme kuukautta, puhumattakaan yli vuoden työttömänä olleista pitkäaikaistyöttömistä, niin monet alkavat syyllistää itseään ja heidän uskonsa omaan selviytymiskykyynsä heikkenee.

Ihalaisen mukaan työnantajien tulisikin suhtautua työelämäpudokkaisiin nykyistä myönteisemmin.

– Työttömyyden syy ei välttämättä ole näissä ihmisissä itsessään ja heidät on nähtävä myös tärkeänä voimavarana työelämässä.

Ympäristöteknologiasta lisätyötä Suomelle?

Toinen Ihalaisen salkussa tukevasti istuva ongelma on uusien työpaikkojen luominen Suomeen.

– Kaikki riippuu taloudellisesta kasvusta. Ja Suomen talouden kasvu taas riippuu siitä, että ne tavarat tai palvelut, joita Suomi tuottaa, käyvät maailmalla kaupaksi. Siksi vientiä on edistettävä.

– Mutta yhtä lailla Suomessakin voidaan kehittää uusia työpaikkoja. Meillä on muun muassa ympäristöteknologian alueella, kaivannaisteollisuuden alueella, luovilla aloilla, palvelusektorilla ja matkailussa mahdollisuuksia luoda uutta työtä ja työpaikkoja.

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä keinona työllisyysasteen nostoon Ihalainen mainitsee eläkkeelle siirtymisen.

- Meidän on pidettävä huoli siitä, että ihmiset voivat pysyä työelämässä pidempään kuin 60-vuotiaiksi, joka nyt on keskimääräinen eläkkeellelähtemisikä.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme