Mainos
Mainos

Työnantaja: Elintarviketyöntekijöiden herättävä vuoteen 2010

Elintarviketeollisuusliitto ETL:n toimitusjohtajan Heikki Juutisen mielestä elintarviketyöläisten olisi syytä herätä työehtosopimusvaatimuksissaan nykyaikaan. Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL hylkäsi eilen valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen

Suurimpana kiistana neuvotteluosapuolten välillä ovat olleet työaikajärjestelyt. Elintarviketyöntekijät vastustavat työnantajan vaatimia muutoksia työaikoihin. ETL:n mielestä nykyiset työaikajärjestelyt tekevät hyvin haasteelliseksi sen, että tuoretta tavaraa saadaan kauppoihin etenkin nyt, kun kaupat ovat siirtyneet sunnuntaiaukioloon.

- On aivan uskomatonta, kuinka SEL ummistaa täysin silmänsä siltä, että teollisuuden tuotantoprosessit ovat hyvin keskeinen osa elintarvikeketjua, jonka toiminnalla varmistamme tuoreiden tuotteiden saannin joka viikon päivä kaupan hyllylle. Kaiken kaikkiaan työaika- ja palkkausjärjestelmät ovat 60-70 -lukujen perua. Kyllä SELin pitäisi vihdoin katsoa sitä, että nyt eletään vuotta 2010, totesi Juutinen MTV3:n Huomenta Suomessa.

Juutinen hämmästelee myös elintarviketyöläisten tyytymättömyyttä palkankorotuksiin. Hän korostaa, että valtakunnansovittelijan esitys oli jo aiemmin tehtyjen tes-sopimusten ylätasolla.

- Elintarviketyöntekijöiden palkkatasohan on tällä hetkellä teollisuuden työntekijöiden yläpäässä, Juutinen muistuttaa.

Juutinen arvioi tänä aamuna, että neuvottelupöydän ääreen kokoonnutaan uudelleen vasta ensi viikon puolella. Hän odottaa neuvotteluista vaikeita.

- Kyllä se varmasti vaikeaa on tästä eteenpäin. Valtakunnansovittelija Lonkan eilinen sovintoesitys oli erittäin taitavasti rakennettu, kun ottaa huomioon neuvottelujen vaikeat lähtökohdat.

Suomen Elintarviketyöläisten liitto jätti eilen myös uuden lakkovaroituksen. Mikäli sopua ei synny, uusi kolmipäiväinen lakko alkaa 21. päivä huhtikuuta.

Katso Marjaana Toivakaisen juttu

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme