Mainos
Mainos

Työnantajalle rajatut oikeudet työntekijän luottotietoihin

Työnantaja saa oikeudet käsitellä työntekijän luottotietoja erityistä luotettavuutta edellyttävissä työtehtävissä. Sama koskee työtehtäviä, joihin liittyy mahdollisuus laittoman taloudellisen hyödyn tavoitteluun.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta hyväksyy lainmuutoksen mietinnössään. Ensisijaisesti työnantajan tulee hankkia tiedot työntekijältä itseltään. Jos työnantaja hankkii ne itse, hänen tulee myös ilmoittaa työntekijälle, mistä rekisteristä ja mitä tietoja hän on saanut.

Tällä hetkellä henkilöluottotietojen käsittelystä työelämässä ei ole erillisiä säännöksiä. Tämä on mahdollistanut tietojen pyytämisen myös tilanteissa, joissa se ei ole ollut perusteltua.

Valiokunta korostaa, että työantajan pitää pystyä arvioimaan työntekijöiden luotettavuus mieluummin muilla tavoilla kuin luottotiedoilla. Merkintä luottotiedoissa ei ole rikos eikä valiokunnan mielestä kerro työntekijän luotettavuudesta tai rehellisyydestä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme