Mainos
Mainos

Työnantajat eivät tunne näyttöpäätetyötä koskevia säädöksiä

Näyttöpäätetyötä koskevat säädökset tunnetaan edelleen huonosti, vaikka ne on laadittu jo 15 vuotta sitten. Työnantajista säännökset tuntee noin neljäsosa, työntekijöistä vain alle 10 prosenttia. Työterveyslaitoksen tuoreen kyselyn mukaan työnantajien tietämys on vielä aika hataraa niin näöntarkastuksista, näyttöpäätelasien kustantamisesta kuin kannettavien tietokoneiden käytöstä.

- Työterveyshuollossa asiat tunnetaan kuitenkin hyvin, joten työnantajien olisikin syytä hyödyntää tätä osaamista, katsoo vanhempi tutkija Jouni Lehtelä Työterveyslaitoksesta.

Nykyisin kaksi kolmesta työntekijästä työskentelee tietokoneen kanssa.

Näöntarkastukset tehtiin kyllä noin 90 prosentissa työpaikoista, mutta viidennes työnantajista ilmoitti, ettei työnantaja maksa näyttöpäätelaseista mitään. Lisäksi 17 prosenttia ei tiennyt, miten asia työpaikalla hoidetaan. Ohjeiden mukaan työnantajan pitäisi kustantaa linssit sekä kohtuuhintaiset sangat, jos työntekijä tarvitsee erityiset näyttöpäätetyöhön soveltuvat lasit.

- Ohjeistus on melko monimutkainen, mutta monilla työpaikoilla tästäkin on kehitetty joustavat käytännöt, sanoo erikoistutkija Ritva Ketola Työterveyslaitoksesta.

Ketolan mukaan hyvän ergonomian, riittävien taukojen ja työntekijälle annettavan opastuksen lisäksi työnantaja on velvollinen osallistumaan yli 50-vuotiaiden, ikänäköisten työntekijöiden silmälasien hankintaan.

Näyttöpäätetyön aiheuttamia vaivoja voi ehkäistä

Näyttöpäätetyön yleisintä vaivaa eli silmien väsymistä valitti noin 60 prosenttia työntekijöistä. Näyttöpäätesilmälaseja käytti kuitenkin vain 12 prosenttia silmälaseja käyttävistä.

Näyttöpäätetyössä yleisiä niska- ja hartiavaivoja valitti yli puolet työntekijöistä. Niitä voisi helpottaa pitämällä taukoja työssä. Kyselyn mukaan joka kolmas työntekijä kuitenkin unohti pitää taukoja, vajaa kolmannes koki työpaineen liian suureksi keskeytyksille ja neljä prosenttia epäili työyhteisön paheksuvan taukojen pitämistä.

Puutteita havaittiin myös kannettavien tietokoneiden kanssa työskentelyssä. Näyttöä ja näppäimistöä pitäisi voida siirrellä toisistaan erillään. Tietokoneita ilman erillistä näyttöä ja näppäimistöä oli kuitenkin 17 prosentilla vastaajista.

Näyttöpäätetyötä koskeva selvitys tehtiin kuudessa EU-maassa. Suomessa siihen vastasi lähes 1000 työnantajan edustajaa, 2000 päätetyöntekijää ja 300 työterveyshuollon edustajaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme