Mainos
Mainos

Työnantajat suhtautuvat kriittisesti pitkäaikaistyöttömiin

Vaasan yliopiston Levsn-instituutissa tehdyssä tutkimuksessa selviää, että maahanmuuttajilla on parempi mahdollisuus työllistyä kuin pitkäaikaistyöttömillä tai vajaakuntoisella työnhakijalla. Suuri osa työnantajista suhtautuu erittäin kriittisesti pitkäaikaistyöttömiin.

Työttömyys on korkeimmillaan kahdeksaan vuoteen

Maahanmuuttajalla on parempi mahdollisuus työllistyä kuin pitkäaikaistyöttömällä tai vajaakuntoisella työnhakijalla. Työpaikan saanti on vaikeinta pitkäaikaistyöttömälle, sillä suuri osa työnantajista suhtautuu erittäin kriittisesti pitkäaikaistyöttömiin. Tiedot selviävät Vaasan yliopiston Levsn-instituutissa tehdyssä tutkimuksessa, jossa selvitettiin työnantajien suhtautumista pitkäaikaistyöttömien, vajaakuntoisten ja maahanmuuttajien työllistämiseen.

Pohjanmaan maakunnan alueella tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että tutkimukseen osallistuneista yrityksistä 40 prosenttia suhtautuu erittäin kriittisesti pitkäaikaistyöttömiin. Heidän työllistämisestään oli joko koitunut yritykselle ongelmia tai sitten yrityksessä oli kuultu muiden yritysten negatiivisista kokemuksista.

-Yleistä oli, että pitkäaikaistyöttömillä oli huono maine ja että yrityksissä katsottiin työttömyyden olevan työnhakijan oma vika, kertoi tutkimuksen tehnyt Svenska Handelshögskolanin Vaasan yksikön tutkija Maria Österåker. Österåkerin mukaan työnantajat moittivat lisäksi nykyjärjestelmää, jossa työnhakija ei voi ottaa vastaan lyhytaikaista työtä menettämättä tukiaan.

Vajaakuntoisia palkattaisiin mielellään

Tutkimukseen osallistuneet yritykset suhtautuvat vajaakuntoisiin ja maahanmuuttajiin huomattavasti positiivisemmin kuin pitkäaikaistyöttömiin. Työnantajat katsoivat, että maahanmuuttajat ja vajaakuntoiset eivät voi vaikuttaa siihen, että ovat ulkomaalaisia tai vammautuneita.

Österåkerin tutkimuksen mukaan yritykset palkkaisivat erityisen mielellään vajaakuntoisia työntekijöitä. Työllistyminen on kuitenkin käytännössä vaikeaa, sillä monet työtehtävät voivat olla vajaakuntoiselle epäsopivia. Silti jopa 90 prosenttia tutkimukseen osallistuneista yrityksistä ilmoitti tekevänsä mielellään kartoituksen sen selvittämiseksi, olisiko yrityksessä sellaisia töitä, joita vajaakuntoinen voisi tehdä. Myös maahanmuuttajien palkkaamiseen suhtaudutaan yrityksissä myönteisesti. Tutkimuksen mukaan maahanmuuttajilla onkin paremmat mahdollisuudet työllistyä kuin vajaakuntoisilla tai pitkäaikaistyöttömillä.

Jos työnhakijalla on tehtävässä tarvittava kielitaito, niin estettä palkkaamiselle ei ole. Erityisesti työnantajat arvostavat maahanmuuttajien aktiivisuutta työnhaussa. Monille yrityksille maahanmuuttajatyöntekijät ovat jopa välttämättömyys. Tutkimukseen osallistuneista yrityksistä lähes puolella oli omia kokemuksia maahanmuuttajista. Myönteisestä suhtautumisesta kielii osaltaan sekin, että näistä työnantajista lähes kaikki kertoivat omaavansa myönteisiä kokemuksia ulkomaalaisista työntekijöistä.

Tutkimukseen haastateltiin kaikkiaan 32 yritystä ja työnantajaa Pohjanmaan maakunnan alueelta. Tutkimukseen osallistuneista yrityksistä pienin oli yhden hengen yritys ja suurin 1600 henkeä työllistävä yritys. Tutkimus on osa Equal Response -hanketta, jonka tarkoituksena on kehittää uusia keinoja työmarkkinoilta syrjäytymisen estämiseksi ja vähentää työelämän syrjintää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme