Mainos

Työnantajat: tukilakkoiluun saatava pelisäännöt

Työnantajajärjestöt vetoavat jälleen hallitukseen työrauhasäännöstön kehittämiseksi. Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT ja Palvelutyönantajat esittävät, että hallitus asettaisi valmisteluelimen selvittämään työrauhajärjestelmän ongelmia ja laatimaan pelisäännöt mm. lakkoaseen käytölle.

Työnantajien hampaissa on myötätunto- ja erityisesti ristikkäislakkojen käyttö mm. kevään sopimuskierroksen aikana. Järjestöt varoittavat lakkoilun vaarantavan vastuullisen työmarkkinatoiminnan harjoittamisen. Valmisteluelimeen tulisi sekä valtiovallan että työmarkkinajärjestöjen edustajia.

TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma muistuttaa, että liki kaikki kierroksella lakon asteelle menneet työtaistelut johtivat nopeaan ja laajaan tukilakkojen käyttöön. Tukilakkoja alkoi yhtä aikaa itse lakon kanssa ja aloilla, jotka olivat jo työrauhavelvoitteen piirissä. Hänen mukaansa kyse on jo työmarkkinakulttuurin muutoksesta.

Järjestöt varoittavat lakkoilun vaarantavan luottamukseen perustuvan sopimusyhteiskunnan. Lakkoilu saattaa pahimmillaan ajaa suomalaisyritykset täältä muualle.
-On ihan selvää, että kun tukilakkojen määrää lisätään, niin aina työnantajapuoli viime kädessä murtuu. Niin paljon voidaan sitä käyttöä lisätä, että esimerkiksi tämmöisen yleisen linjan kiinnipitäminen ei tule onnistumaan, Koroma huomautti TT:n edustajiston kevätkokouksen tiedotustilaisuudessa torstaina Helsingissä.

Sopien tai lainsäädännöllä


Koroma katsoi, ettei tukilakkoja ole tarpeen kieltää kokonaan, kunhan niiden käytölle saadaan yhteiset menettelytavat - joko järjestöjen kesken tai lainsäädännön avulla. Työmarkkinakeskusjärjestöillä on jo keskinäinen sopimus tukilakkojen ennakkoilmoitusajoista. Kaikki palkansaajapuolen jäsenjärjestöt eivät tosin ole sitoutuneet noudattamaan sopimusta.

-Tämä tie näyttää ainakin tämän hetken tulosten valossa olevan vähän löysä. Mm. pääministeri Paavo Lipponen totesi keväällä lehtihaastattelussa olevansa valmis harkitsemaan muutoksia tukilakkokäytäntöön.

TT ryyditti kannanottoa tuoreella kyselyllä. Sen mukaan yli puolet kansalaisista katsoo, että tukilakkojen käytössä pitäisi sopia rajoituksista, jos normaali lakko-oikeus säilytetään. Joka seitsemäs kieltäisi tukilakot kokonaan ja joka neljäs pitäisi tilanteen nykyisellään. Useampi kuin kolme neljästä arvioi, että ay-liikkeen tulisi ottaa eduntavoittelussaan ja lakkoaseen käytössä nykyistä laajemmin huomioon yhteiskunnan etu ja ulkopuolisten vahinkojen välittäminen. Vajaa kolmannes hyväksyi ulkopuolisten liittojen tukilakot avuksi muita korkeampien palkkavaatimusten ajamiseen. Taloustutkimus haastatteli huhtikuun puolivälin jälkeen noin tuhatta kansalaista.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot