Mainos
Mainos

Työntekijä toimihenkilöä herkempi alkoholin haitoille

Työntekijät sairastuvat Stakesin tutkimuksen mukaan alkoholin aiheuttamiin vakaviin sairauksiin toimihenkilöitä herkemmin, vaikka he käyttäisivät alkoholia saman verran. Erilaiset juomatavat eivät eroa selitä.

Yhdeksi syyksi alkoholinkäytön erilaisiin seurauksiin tutkijat arvelevat sitä, että toimihenkilöt elivät useammin parisuhteessa. Tämän arvioitiin selittävän erosta noin viidenneksen. Toimihenkilöt saivat myös muuta sosiaalista tukea enemmän kuin työntekijät. Myös epäterveelliset ruokailutottumukset ja vähäinen liikunta ovat yleisempiä työntekijöiden keskuudessa.

Työntekijäammatteihin kuuluvilla havaittiin 16 vuotta jatkuneessa seurannassa kaksi kertaa enemmän sairaalahoitoon tai kuolemaan johtaneita alkoholihaittoja kuin toimihenkilöillä. Vain vajaa viidennes sairastavuuserosta selittyi alkoholin kulutustason ja kulutustapojen erilaisuudella.

Alkoholihaitat lisääntyivät alkoholin kulutuksen myötä sekä työntekijöillä että toimihenkilöillä, mutta sekä enemmän että vähemmän juovien ryhmissä työntekijät sairastuivat useammin kuin toimihenkilöt. Työntekijöillä riski kasvoi kulutuksen lisääntyessä myös jyrkemmin kuin toimihenkilöillä. Sama ilmiö näkyi myös vertailtaessa humalajuomista, joten erilaiset juomatavat eivät selitä tulosta, katsoo erikoistutkija Pia Mäkelä Stakesista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot