Mainos
Mainos

Työntekijän luottotietojen tarkastamisella uudet pelisäännöt

Työnantajan oikeudelle saada nähtäviksi työntekijän luottotietoja on tulossa nykyistä selkeämmät pelisäännöt. Tarkoituksena on, että työnantajalla olisi oikeus saada työhön valitun luottotietoja työntekijän luotettavuuden arviointiin, kun työtehtävät vaativat erityistä luotettavuutta tai kun työhön liittyy mahdollisuus laittoman taloudellisen hyödyn tavoitteluun.

Sama oikeus olisi silloin, kun työntekijä tai virkamies vaihtaa työtehtäviä saman työnantajan palveluksessa.

Hallitus antaa muutosta merkitsevän esityksen eduskunnalle huomenna. Työ- ja elinkeinoministeriössä arvellaan, että muutos vähentää niiden ammattiryhmien määrää, joiden luottotiedot työnantaja tarkastaa.

Nykyisin lain mukaan luottotietoja voidaan luovuttaa työnantajalle, kun työntekijä valitaan tehtävään, jossa hän on suoraan vastuussa työnantajan omaisuudesta tai kun työsuhde vaatii muutoin erityistä luottamusta. Tämä sääntö jättää kuitenkin paljon harkinnanvaraa sille, milloin luottotiedot voidaan luovuttaa työnantajalle.

Käytännössä luottotietojen hankintatarvetta on perusteltu suojattavilla etuuksilla eli esimerkiksi käteisellä ja elektronisella rahalla, työnantajan omaisuudella, tietojärjestelmillä sekä salassa pidettävällä tiedolla.

Yleisesti luottotietojen merkitys on kasvanut työelämässä. Niitä käytetään erityisesti työhönotossa työntekijän luotettavuuden arviointiin. Nykylainsäädäntö koetaan kuitenkin puutteelliseksi niin työnantajan tarpeiden kuin myös henkilötietojen suojauksen kannalta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme