Mainos
Mainos

Työoikeuden professori: Huumetestit koettelevat perustuslakia

Lapin yliopiston työoikeuden professori pitää joidenkin suuryritysten huumetestauskäytäntöä kyseenalaisena.

Lapin yliopiston työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan suuryritysten teettämät huumetestit koettelevat perustuslakia ja työelämän tietosuojaa.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa Koskinen toteaa, että esimerkiksi Soneran, Metson ja UPM-Kymmenen teettämille laajamittaisille testeille ei ole riittäviä perusteita.

-Missään nimessä työpaikoilla ei ennen erityislain valmistumista tule lähteä totaalisiin selvittämisiin esimerkiksi niin, että testataan joko työpaikalla tai työnhakuvaiheessa. Testaamiselle pitää olla perusteltu syy, vaikka testi perustuisi asianomaisen suostumukseen, Koskinen sanoo.

Koskinen epäilee vapaaehtoisiksi kutsuttujen huumetestien vapaaehtoisuutta käytännössä. -Kaikkihan sen tietävät, ettei testiin meneminen ole kiinni vapaaehtoisuudesta. Jos kieltäytyy testistä, ei saa työpaikkaakaan, Koskinen toteaa Sunnuntaisuomalaisessa.

Työministeriö ja työmarkkinajärjestöt pohtivat syksy aikana lakia yksityisyyden suojasta työelämässä. Lain pitäisi tuoda selvyyttä huumetestien käyttöön.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme