Mainos

Työpaikan huonolla hengellä yhteys masennukseen

Työpaikan huono ilmapiiri lisää työntekijöiden riskiä sairastua masennukseen. Sairastumisriskiä näyttäisi lisäävän erityisesti työpaikan alhainen sosiaalinen pääoma eli keskinäisen luottamuksen ja yhteisöllisyyden puute.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Mika Kivimäen mukaan yllätys oli se, että huonon sosiaalisen pääoman työpaikoilla masennuslääkkeitä käytettiin noin kolmanneksen enemmän kuin hyvähenkisissä työyhteisöissä.

Tutkimuksen aineistona oli kymmenen kaupungin ja 21 sairaalan työntekijöille aiemmin tehty hyvinvointitutkimus. Nämä tiedot yhdistettiin Kansaneläkelaitokselta saatuihin tietoihin masennuslääkkeiden käytöstä.

Toisaalta Työterveyslaitoksen tutkimus osoitti, että hyvin toimiva työyhteisö voi suojata sairastumiselta. Sairaanhoitajien sairauslomat olivat hyvällä työpaikalla lähes kolmanneksen harvinaisempia kuin huonohenkisellä osastolla.

Oikeudenmukaisuus korostuu

Kivimäki nostaa tärkeäksi terveystekijäksi työntekijöiden kokeman oikeudenmukaisuuden. Epäoikeudenmukainen päätöksenteko näyttäisi lisäävän sairauslomia ja oikeudenmukainen kohtelu taas vähentävän. Tämä vain korostuu organisaatiouudistusten luvattuna aikana.

- Tutkimuksissa näkyi, että tärkeää on organisaation toimintatapa ja erityisesti oikeudenmukaisuus. Muutostilanteissa johdon on vaikea säilyttää oikeudenmukaisuutta, myöntää Kivimäki.

Kivimäki kuitenkin muistuttaa, ettei kaikkea voi kaataa pelkästään pomojen niskaan, sillä kyse on esimiehen ja alaisten välisestä vuorovaikutuksesta. Muutostilanteissa koko työyhteisö joutuu puntariin.

- Vaikeissakin oloissa on hyvin toimivia työyhteisöjä. Kun työyhteisö saadaan toimimaan hyvin, sairastumisriski on vähäisempi, muistuttaa Kivimäki.

Työpaikan hyvät tai huonot terveysvaikutukset eivät ole vielä aukottomia.

- Koetamme nyt löytää niitä mekanismeja, miksi työhön liittyvät asiat näkyvät terveydessä. Onko syynä se, että stressitilanteissa ihmisten elintavat muuttuvat vai lisäävätkö stressireaktiot sairastuvuutta?

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot