Mainos
Mainos

Työpaikat kaikkoavat suurten kaupunkien keskustoista

Etenkin tukku- ja vähittäiskaupan, kuljetuksen, varastoinnin ja tietoliikenteen työpaikat ovat siirtyneet viimeisen parinkymmenen vuoden kuluessa kaupunkien laitamille.

Työpaikat ovat Suomen suurimmissa kaupungeissa siirtyneet yhä enemmän ydinkeskustojen ulkopuolelle. Keskustoista on hävinnyt erityisesti tukku- ja vähittäiskaupan sekä kuljetuksen, varastoinnin ja tietoliikenteen työpaikkoja. Tulokset ilmenevät Suomen ympäristökeskuksen ja ympäristöministeriön selvityksestä, jossa tutkittiin työpaikkojen määrää ja sijaintia 33 suurimmalla kaupunkiseudulla vuosina 1985-2000. Tutkimus julkistettiin tänään Helsingissä.

Kauppa oli vielä vuonna 1985 suurin toimiala kaupunkien ydinkeskustoissa. Vuoteen 2000 mennessä kaupan osuus työpaikoista oli pudonnut 40 prosentista noin neljännekseen. Kaupan tiloihin on tullut aloja, jotka pystyvät maksamaan ydinkeskustan korkeita vuokria, sanoi osastopäällikkö Heikki Heinimäki Tradekasta tutkimuksen tiedotustilaisuudessa. Hän arvioi, että kehitys jatkuu samansuuntaisena.

Pienillä kaupunkialueilla kauppa on puolestaan edelleen suurin työnantaja, kertoi tutkija Ville Helminen tiedotustilaisuudessa. Näin on muun muassa Seinäjoella, Porvoossa, Lohjalla ja Kokkolassa.

Tutkimuksesta ilmenee, että korkean teknologian työpaikat ovat sen sijaan keskittyneet voimakkaasti muutamalle suurimmalle kaupunkiseudulle. Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun osuus kaikista alan työpaikoista oli viisi vuotta sitten lähes 80 prosenttia. Salon kaupunkiseudulla runsas kolmannes kaikista työpaikoista oli korkean teknologian työpaikkoja. Joensuu, Lappeenranta, Porvoo, Imatra, Kokkola, Riihimäki ja Iisalmi olivat käytännössä kokonaan vailla alan työpaikkoja.

Mitä tullut tilalle?

Kaupunkien keskustoja ovat vallanneet julkisen hallinnon, rahoituspalvelujen sekä majoituksen ja ravintoloiden työpaikat. Suurimmilla kaupunkiseuduilla, kuten Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa suurimman työllistäjän asema keskusalueilla on siirtynyt liike-elämän palvelujen toimialoille. Näitä ovat muun muassa erilaiset konsultointi- ja tietojenkäsittelypalvelut sekä kiinteistö- ja mainosalan toiminnot. Samantyyppinen kehityssuunta on jo toteutunut monissa amerikkalaisissa sekä länsieurooppalaisissa kaupungeissa.

Samaan aikaan myös asutuksen osuus kaupunkien keskustoissa on kasvanut, kun työpaikat ovat siirtyneet väestöä voimakkaammin pois keskustoista. Ennen lamaa vuonna 1990 keskustoissa oli keskimäärin 2,1 työpaikkaa asukasta kohden, kun laman jälkeisinä seurantavuosina 1995 ja 2000 työpaikkoja on ollut 1,7 asukasta kohden. Suurista kaupunkiseuduista asukasvaltaisimmat keskusta-alueet ovat Turussa ja Lahdessa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 02.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme