Mainos
Mainos

Työpaikkoja menettäneille paikkakunnille luvassa lohtua

Joillekin työpaikkojaan viime aikoina rajusti menettäneille paikkakunnille on luvassa lohtua ja tukea. Valtiovalta on nimeämässä jälleen uusia seutukuntia äkillisen rakennemuutoksen alueiksi.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan ratkaisu uusista paikkakunnista tehdään parin viikon sisällä. Uusiksi äkillisen rakennemuutoksen alueiksi ovat hakeneet Heinolan, Kiteen, Koillis-Savon sekä Pietarsaaren ja Kaskisten seutukunnat.

Samalla harkinnassa on nimeämiskriteereiden tiukentaminen. Työ- ja elinkeinoministeriön johtajan Anssi Paasivirran mukaan alueiden määrää ei voi nostaa kymmeniin, koska koko ohjelma menettäisi tällöin tehonsa.

Keskeisenä kriteerinä nimeämiselle on irtisanomisten prosentuaalinen osuus seutukunnan työpaikkojen kokonaismäärästä.

Nykyisin on vaadittu tältä osin vähintään prosentin osuutta, mutta jatkossa tämä kriteeri nostettaneen Paasivirran mukaan vähintään puoleentoista prosenttiin.

Pekkarinen ei suostunut perjantain tiedotustilaisuudessaan vielä kertomaan, mille uusille paikkakunnille hän tukea esittää. Tänä vuonna hallitus on jo nimennyt metsäteollisuuden supistuksista kärsineet Imatran, Kajaanin ja Varkauden seutukunnat äkillisen rakennemuutoksen alueiksi.

Kohtalaisen hyvä tuloksia

Äkillisiin rakennemuutoksiin vastataan paikkakuntakohtaisesti räätälöidyillä paketeilla. Pekkarisen ja Paasivirran mukaan korvaavien työpaikkojen luomisessa on viime vuosina onnistuttu kohtalaisen hyvin useimmilla äkillisen rakennemuutoksen paikkakunnilla. Yrityksiä ja työpaikkoja on tullut ja työllisyys on parantunut.

Paasivirta muistutti kuitenkin, että tätä politiikkaa on tehty erittäin hyvässä taloustilanteessa ja kovan työvoimakysynnän oloissa. Tällöin rakennemuutosalueet muodostuivat suoranaisiksi työpaikkaimureiksi, kun tarjolla oli ammattitaitoista työvoimaa.

Nyt tilanne on hieman toinen. Pekkarinen muistutti, ettei mitään suurta rakennemuutosalueiden ryöpsähdystä ole toistaiseksi tullut. Hallitus varautuu kuitenkin siihen, että hakemuksia tulee vielä lisää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme