Mainos
Mainos

Työpaikkojen homeille ehkä raja-arvoja

Työpaikkojen homeille saatetaan saada vihdoin raja-arvoja.

Myös ikuiset riidat homekoulujen ja muiden kosteusvaurioista kärsineiden työpaikkojen korjaamisesta yritetään saada vähenemään. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän asioita pohtimaan.

Työryhmän puheenjohtaja, johtaja Leo Suomaa näkee raja-arvojen asettamisen kaksiteräisenä miekkana. On pohdittava, aiheutuuko niistä enemmän haittaa vai hyötyä.

- Aika suuri osa kansalaisista haluaa raja-arvoja, koska silloin rajat ylittävä määrä voidaan pitää laittomana. Itse en tästä ajatustavasta kauheasti pidä, koska se johtaa siihen, että raja-arvon alittava homemäärä on sallittu, sanoo Suomaa.

Kun edellisen kerran asiaa selvitettiin vuonna 2002, Työterveyslaitos ei vielä pitänyt raja-arvoja tarpeellisina. Raja-arvojen asettaminen homeille ei ole yhtä yksinkertaista kuin esimerkiksi kvartsipölylle, asbestille tai tupakalle.

Haitta riippuu paitsi altistuvasta itsestään myös siitä, mistä homeesta on kysymys. Nyt on kuitenkin uutta tietoa kertynyt, ja asiaa on aika harkita nyt uudelleen.

Kun homeita löytyy, riitoja syntyy

Työryhmässä etsitään myös käytännön ratkaisuja, miten homeongelmat saadaan pois päiväjärjestyksestä synnyttämättä lisää ongelmia. Useinhan ongelmia aiheuttaa enemmän homeen pelko kuin itse home.

Suomaan mukaan Kuntaliito ja Työterveyslaitos ovat jo valmistelleet mallia, joka auttaisi kuntia hoitamaan asiansa kuntoon ilman, että aina mennään vaikeimman kautta. Jos työntekijöille aiheutuu haittaa, työnantajan on lain mukaan rakennuksensa korjattava. Kuitenkin tapaukset lähes aina riitautetaan.

Suomaan mukaan jo nyt tiedetään, että ongelmat ovat etupäässä kuntien ja valtion työpaikoilla, eikä juurikaan yksityisellä puolella.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön uudehkot tilat ovat kärsineet kosteusvaurioista ja ministeriön ongelmaa selvittää oma työryhmä.

- Kyllä täällä kosteaa joskus on, mutta arvelisin että työturvallisuuslain terveyden ja turvallisuuden raja ei ole ylittynyt, toteaa Suomaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme